Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Organisasjonen har begrenset forståelse for forholdet mellom sivilt samfunn og media»

Norad slaktet Attac i internrapport — og ga mer penger.

FÅR KRITIKK: Attac Norge er en politisk uavhengig organisasjon som jobber for en jevnere økonomisk fordeling, for finansskatt og mot skatteparadiser. UD-direktoratet Norad bidrar sterkt til finansiering av organisasjonen. Foto: Morten Holm  / SCANPIX
FÅR KRITIKK: Attac Norge er en politisk uavhengig organisasjon som jobber for en jevnere økonomisk fordeling, for finansskatt og mot skatteparadiser. UD-direktoratet Norad bidrar sterkt til finansiering av organisasjonen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Medlemmene hopper av, aktiviteten faller og Attac er stadig mindre synlig i mediebildet.

Men en pil peker opp: Organisasjonen har fått et solid oppsving i den offentlige pengestøtten.

Dette til tross for at Norad, et direktoratet underlagt Utenriksdepartementet, som har ansvar blant annet for å bevilge pengestøtte, slakter Attac i sine interne vurderinger.

Pengedryss tross slakt I 2010 søkte Attac om tilskudd i en ny fireårsperiode, og ba om en sjudobling av støtten, på til sammen 11,3 millioner kroner.

I en intern vurdering av Attac kom Norad med nådeløs kritikk:

• Søknaden vurderes som lite realistisk.
• Mangelfull refleksjon over hvordan de skal nå fastsatte mål.
• Attac er mindre synlig, «taper terreng», og er lite interessante for media.
• Organisasjonen har begrenset forståelse for forholdet mellom sivilt samfunn og media.

I rapporten heter det blant annet:«Organisasjonen er ikke så gode på forvaltning — og det er alltid noe i regnskapene vi ikke er enige om. Det være seg hvordan de fører regnskapene eller om hva midlene skal brukes til.»

Og videre: Attac hevder at deres største inntektskilde er gaver og medlemskontigent, mens Norad påpeker at det i regnskapet for 2009 går fram at det er tilskudd fra det offentlige som gir organisasjonen mest penger.

Attac på retrett I 2006 hadde Attac 3000 medlemmer, 17 medlemsorganisasjoner og 18 lokallag. Ved utgangen av 2010 har Attac 2200 betalende medlemmer, 21 medlemsorganisasjoner og 13 lokallag.

Et søk i medietekstarkivet A-tekst, viser en nedadgående trend som understreker at organisasjonen blir stadig mindre synlig i media.

Likevel har den offentlige driftsstøtten økt jevnt og trutt.

Attac hadde i perioden 2007-2011 en rammeavtale med Norad, som ga dem 550 000 kroner årlig. I den nåværende rammeavtalen er beløpet økt til 750 000 kroner — en økning på nær 50 prosent.

- De er veldig idealistiske Norad mener nemlig at Attac har potensial som en «viktig agendasetter», viser dokumentene Dagbladet har gått igjennom. Overfor Dagbladet avviser Norad at kritikken mot Attac er spesielt sterk.

Den økte bevilgningen ble gitt på bakgrunn av en meget ambisiøs søknad, og organisasjonen fikk bare en tredjedel av det, påpeker Norad.

- De har markert seg ganske bra, er veldig idealistiske, og har store ambisjoner. Vår jobb som tilskuddsyter er å være nøkterne, vi ser det som vår jobb å komme med innvendinger og stille krav. Vi skal passe pengene, sier Terje Vigtel, direktør i avdeling for sivilt samfunn i Norad.

- Mitt syn er at Attac gjør en bra jobb. De er mindre synlige nå enn de var etter oppstarten, men de har bidratt til å påvirke politikken og organisasjoner som jobber med spørsmål om skatt og kapitalflukt, som er uhyre viktig akkurat nå, sier Vigtel, som forsvarer økning i pengestøtten:

- Vi har sett på hva de har foreslått, hva de har gjort, og vi synes 200 000 var en riktig økning med hensyn til hva som skal gjøres. Så jeg syns økningen de fikk er helt grei.

Ba om lønnsøkning Heller ikke tidligere har Norad vært spesielt imponert over Attac. Da organisasjonen søkte om ny fire-årig rammeavtale fra 2007, avslo Norad en betydelig økning i tilskuddet fordi: «søknaden legger all ekspansjon på lønnssiden uten at det er godtgjort eller konkretisert en tilsvarende ekspansjon på tiltakssiden».

I samme notat skriver Norad: «Slik som det var presentert i søknaden virket det som om man fokuserte litt vel mye på hva de har klart å oppnå til nå - i stedenfor hva de skal jobbe for å oppnå frem til 2010. Den inneholder heller ikke noen nye tiltak og kan ikke sies å være spesielt kreativ eller nytenkende».

Norad avslutter sin vurdering med å kreve at organisasjonen spesifisere «hva de legger i begrepet sør».

- TRENDEN HAR SNUDD: Leder i Attac, Benedikte Pryneid Hansen, sier de har snudd den negative trenden organisasjonen. Foto: Attac Norge
- TRENDEN HAR SNUDD: Leder i Attac, Benedikte Pryneid Hansen, sier de har snudd den negative trenden organisasjonen. Foto: Attac Norge Vis mer

Også i en tilbakemelding på årsrapport og tilskuddsrapportering i 2010, har Norad uttrykt skepsis til Attac Norge:

- Det er mye deltakelse på møter og konferanser, men hva som kommer ut av alle disse møtene og hvilke resultater de fører til, er det lite refleksjoner rundt, heter det i Norads svarbrev.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media