Organisasjonen Mullah Krekar ledet får skylden for denne dødsbomba

Minst ni er døde og flere titalls er skadet etter at tre bilbomber gikk av i den oljerike byen Kirkuk i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst ni personer, deriblant en kvinne og to barn, ble drept da tre bilbomber eksploderte i byen Kirkuk nord i Irak onsdag.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble så mange som 78 mennesker skadet i angrepene, som er det siste i en rekke bombeangrep i byen den siste tiden.

Bombene som gikk av omtrent samtidig, klokka halv elleve i formiddag, var blant annet rettet mot kontorene til det kurdiske sikkerhetspolitiet, Asayesh, melder al-Jazeera. To politipatruljer ble også rammet i de voldsomme angrepene.

Skylder på Ansar Al-Islam Polititjenestemenn var raskt ute og la skylda på gruppen Mulla Krekar skal ha vært med på å starte i 2001, Ansar Al-Islam.

- Vi er sikre på at terrorgruppen Ansar al-Islam står bak dette angrepet, sier byens politisjef, Major General Jamal Taher Bakr, ifølge al-Jazeera.

The New York Times melder at bombeangrepet kommer bare to dager etter at  Ansar al-Islam, annonserte at de ville angripe de kurdiske sikkerhetstyrkene.

SKYLDER PÅ ANSAR AL-ISLAM:  Lokalt politi i Kirkuk, mener organisasjonen Mullah Krekar var med på å starte i 2001, kan stå bak selvmordsangrepet som drepte minst ni, og skadet minst 78 mennesker i den oljerike byen nord i Irak idag. Foto: Khalil al-A'nei/ EPA/Scanpix
SKYLDER PÅ ANSAR AL-ISLAM: Lokalt politi i Kirkuk, mener organisasjonen Mullah Krekar var med på å starte i 2001, kan stå bak selvmordsangrepet som drepte minst ni, og skadet minst 78 mennesker i den oljerike byen nord i Irak idag. Foto: Khalil al-A'nei/ EPA/Scanpix Vis mer

Politisjefen i Kirkuk forteller til al-Jazeera at angrepet mot kontorene til det Kurdiske sikkerhetspolitiet, ble utført av en selvmordsbomber.

Slått i bakken Kameramann Emad Matti fra APTN stod og filmet en av de to første eksplosjonene, da det smalt påny. 

Eksplosjonen, som kan sees i videoen over, var så kraftig at kameramannen ble slått i bakken.

Han slapp uskadet fra eksplosjonen, men minst ni personer skal ha mistet livet av de tre bilbombene.

Wazera Hassan (45) satt i sofaen i huset sitt når en av bombene eksploderte.

- Huset mitt er ødelagt. Dører, vinduer, alt er borte, forteller den 45 år gamle kvinnen til The New York Times.

Avisa møter kvinnen på et av de lokale sykehusene i Kirkuk. Hun har skader i mageregionen og i ansiktet, og forteller at hun så mennesker brenne i nabohuset.

- Jeg er veldig lei meg fordi en venn som giftet seg i forrige uke ble drept i eksplosjonen, forteller Hassan, til avisa.

En rekke bombeangrep Den siste måneden er  nesten 200 mennesker drept i flere bombeangrep i Kirkuk-regionen.

Kirkuk ligger 240 km nord for Bagdad, og er en del av de Kurdiske selvstyreområdene i Irak. Byen er bebodd av kurdere, arabere og turkmenere, og er senter for noen av Iraks største oljereserver.

Områdene i nord-irak er gjenstand for spenninger mellom de kurdiske selvstyremyndighetene og Iraks sentrale regjeringen i Bagdad.

Ingen tilknytning Dagbladet har vært i kontakt med Mullah Krekars norske advokat, Brynjar Meling, for å få en kommentar til at politisjefen i Kirkuk mener Ansar al-Islam står bak dagens bombeangrep:

- Jeg vet ikke om det finnes et Ansar al-Islam, men uansett så har min klient vært tydelig på at han ikke har hatt noen posisjon i forhold til de som tidligere utgjorde Ansar al-Islam, etter at han forlot Irak i mai 2002, sier Meling.

MINST 78 SKADET: Irakisk sikkerhetspersonell hjelper en kvinne like ved stedet der en av de tre bombene gikk av i Kirkuk idag. Foto: Ako Rasheed/ Reuters/Scanpix
MINST 78 SKADET: Irakisk sikkerhetspersonell hjelper en kvinne like ved stedet der en av de tre bombene gikk av i Kirkuk idag. Foto: Ako Rasheed/ Reuters/Scanpix Vis mer

- Utover det, så er jo anklagen mot Ansar al-Islam, i seg selv, viktig å merke seg, i forhold til vurderingen om Krekars sikkerhet, ved en eventuell retur til Nord-Irak, sier advokaten, til Dagbladet.

SELVMORDSBOMBER: Minst en selvmordsbomber skal ha deltatt i angrepene i den etnisk delte Kirkuk i nord-irak idag. Ni mennesker skal ha blitt drept i det voldsomme angrepet. Foto: Marwan Ibrahim/AFP/Scanpix
SELVMORDSBOMBER: Minst en selvmordsbomber skal ha deltatt i angrepene i den etnisk delte Kirkuk i nord-irak idag. Ni mennesker skal ha blitt drept i det voldsomme angrepet. Foto: Marwan Ibrahim/AFP/Scanpix Vis mer