FLYKTNINGLEIR:  I 2003 bygget Flyktningerådet opp en flyktningleir på Youngstorvet. Her  Raymond Johansen, som studerer leiren ovenfra. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
FLYKTNINGLEIR: I 2003 bygget Flyktningerådet opp en flyktningleir på Youngstorvet. Her Raymond Johansen, som studerer leiren ovenfra. Foto: Heiko Junge/SCANPIXVis mer

Organisasjoner vil ha mottaksleire for flyktninger

Barneombudet kritisk til hvordan myndighetene har håndtert flyktningsituasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen må vurdere å opprette egne mottaksleire for å takle strømmen av flyktninger, krever en rekke organisasjoner.

- Vi må få slutt på den alvorlige og uverdige situasjonen vi ser i dag, sier barneombud Anne Lindboe til NTB.

Hun er svært kritisk til hvordan myndighetene har håndtert flyktningsituasjonen, og onsdag kalte hun Amnesty, Redd Barna, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norsk forening for asylsøkere (NOAS) inn til krisemøte, der de ble enige om å sende et felles brev til regjeringen med krav om strakstiltak.

Amnesty karakteriserer myndighetenes håndtering av situasjonen til nå som hjelpeløs.

- Jeg vet ikke om det er mangel på politisk vilje eller ren hjelpeløshet, men jeg heller mot å tro det siste, sier Amnesty-leder John Peder Egenæs til NTB.

Flyktningleir Blant tiltakene som foreslås, er en midlertidig leir for alle nyankomne flyktninger som skal registreres.

- Et sted der man kan få det man trenger - tak over hodet, et måltid mat, en dusj og trygghet mens man venter på å bli registrert, sier Lindboe.

Fra uke 37 til 39 kom det 3.431 asylsøkere til Norge, viser tall fra UDI. Alle må gjennom mottakssenteret som Politiets utlendingsenhet (PU) har på Tøyen i Oslo. Det har vist seg å være en gedigen flaskehals i systemet. Natt til mandag lå titalls asylsøkere og sov på fortauet utenfor lokalene, med kun tynne ulltepper til vern mot nattekulda.

Katastrofeknapp - Nå må regjeringen trykke på «katastrofeknappen», sier Lindboe, som mener det finnes mange større bygninger rundt omkring som kan brukes som mottaksleir.

- Dette er en varslet katastrofe, og regjeringen er veldig bakpå. Nå må den komme oss i møte og sette inn en ekstra innsats. Vi må handle nå, sier Lindboe, som også for to uker siden sendte en bekymringsmelding om situasjonen til Justisdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet.

- Vi har ennå ikke fått svar, sier Lindboe.

Bekymret for barna Hun er særlig bekymret for barn og enslige mindreårige asylsøkere etter at Barneombudet har mottatt en rekke bekymringsmeldinger. De siste fire ukene har det kommet 645 enslige mindreårige asylsøkere til Norge, viser tall fra UDI.

- De har behov for både omsorg og helsehjelp som de ikke får i dag, sier Lindboe til NTB.

Hun karakteriserer hjelpen flyktningene får i dag, som «fragmentert klatting».

- Den er tilfeldig og består for en stor del av innsats fra frivillige.

(NTB)