- Organiseres fra Albania

Albania er blitt et midtpunkt for prostitusjonstrafikken i Europa. Herfra selges ungjenter fra Balkan og Øst-Europa til mafiakontakter verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledia Beci fra International Catholic Migration Commission i Tirana bekrefter at jenter er blitt solgt til Norge.

Nylig ble en albansk jente på 15 år plukket opp av norsk politi og sendt tilbake til Albania, forteller Ledia Beci. Hun leder International Catholic Migration Commissions (ICMC) prosjekt mot prostitusjonstrafikken i Albania. ICMC jobber sammen med organisasjonen International Organization for Migration (IOM) for å hjelpe albanske prostituerte tilbake til et verdig liv.

- Jenta kom fra Nord-Albania, og hadde blitt solgt videre til flere halliker før hun havnet i Norge. Det er helt vanlig, og skjer med alle de prostituerte som selges fra Albania, sier hun.

Beci sier at bakmennene samarbeider tett med lokale kriminelle og mafiaer i de landene jentene blir solgt.

Smugles med narko

- Det brukes spesifikke smuglerruter, der jentene ofte er innom 10- 12 steder før de kommer dit de skal. Dette er de samme rutene som brukes til narkotikasmugling. Flere av jentene vi har tatt hånd om forteller om narkotikalast i båtene de ble fraktet med, forteller Beci.

De albanske bakmennene handler ikke bare med jenter fra Albania. Østeuropeiske kvinner blir smuglet inn til landet via Serbia og Montenegro. Deretter settes de på raske båter som tar dem med til Italia og Hellas. Derfra selges de videre til andre europeiske land, forklarer Beci.

- Albania er blitt et stort salgs- og transittland. Vi merker at markedet i Europa utvides for øyeblikket. Frankrike og Belgia er blant de nye store målene.

Ingen statistikk

Organisasjonen har ingen statistikk på hvor mange som kan ha blitt solgt til Skandinavia.

- Norge er langt unna, derfor vil bakmennene her være spesielt avhengige av lokale samarbeidspartnere, sier hun

73 prosent av jentene ICMC og IOM har snakket med, sier de er blitt straffet av bakmenn. 32 prosent sier de er blitt slått bevisstløse og voldtatt.