- Organiseringen mot data-angrep er utdatert

Høyre-politiker etter hacker-sak i Dagbladet.

 REAGERER  : Høyre-politiker Anders Werp, som til daglig sitter i justiskomiteen på Stortinget, mener ansvaret for datasikkerheten er utdatert og må samles på ett sted. Foto: COLOURBOX / PRESSEFOTO
REAGERER : Høyre-politiker Anders Werp, som til daglig sitter i justiskomiteen på Stortinget, mener ansvaret for datasikkerheten er utdatert og må samles på ett sted. Foto: COLOURBOX / PRESSEFOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tar bare få minutter å bryte seg inn på Norge.no og på Riksadvokatens nettsider. Det hevder en datakyndig tenåring i et intervju Dagbladet brakte mandag. Han hevder sikkerheten er så dårlig at «selv en baby kan gjøre det».

Anders Werp, Høyre-politiker i justikomiteen på Stortinget, mener intervjuet er illustrerende for et dårlig cyberforsvar i Norge.

- Vi har et overordenet styringsstem på dette området som er utdatert og fraksjonert. Ansvaret er fordelt på en rekke departementer, og retningslinjene vi har på dette området gikk ut i 2010, sier han.

- Svært alvorlig Han understreker at han følger dette området tett i komiteen, og at cyberkrim nå er blant de største truslene i Norge.

- Bildet er mye større enn tenåringen som bryter seg inn på Riksadvokatens nettsider. Dette er et eksempel på en stor sårbarhet, med et tankevekkende potensial. Hva hvis vi snakker om målrettede angrep mot tunge institusjoner med hensikt på å skade nasjonale interesser? spør Werp.

Trusselen er i aller høyeste grad reell, ifølge sjefen i Forsvarets etterretningstjenste Kjell Grandhagen. I går la han fram organets ugraderte trussemelding. Av den fremgår det at såkalt cyberterrorisme er blant de to truslene som peker seg ut.

- De digitale truslene er svært alvorlige og vanskelige å diktere, sa Grandhagen.

- Bør samles Høyre-politikeren mener ansvaret for datasikkerheten må samles på ett sted. Han vil også ha en diskusjon om hvorvidt Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Politiets sikkererhetstjeneste (PTS), burde slås sammen i arbeidet opp mot internettsikkerhet.

- Vi må gå inn i en diskusjon for å få mer effekt og tyngde og kraft. Vi har tatt opp dette med statsråden, men får ulne svar, sier han.

Justisminister Grete Faremo medgir overfor Dagbladet at de nasjonale retningslinjene, som gjaldt fram til 2010, bokstavelig talt er utdaterte.

- Vi får nye nasjonale retningslinjer på plass i løpet av kort tid. Dette er det Fornyings- og administrasjonsdepartementet som har ansvaret for. Men cyberkriminalitet ble også adressert i meldingen om organisert kriminalitet som regjeringen la fram i begynnelsen av 2010, sier Faremo.

Fornøyd med dagens ordning Hun mener eksempelet om hvor lett det er å bryte seg inn på Norge.no og på Riksadvokatens nettsider, understreker viktigheten av arbeidet med informasjonssikkerheten. Faremo, som selv har bakgrunn fra IKT-bransjen, mener imidlertid at dagens organisering fungerer godt.

- Nasjonal sikkerhetsmyndighet og NorCert er viktige for vår IKT-sikkerhet og et ganske unike internasjonalt. Når det kommer til datakriminalitet, har regjeringen bygd opp spisskompetanse i Kripos som vi nå også styrker med 15 millioner kroner.

Hun utelukker likevel ikke at det vil komme noen omrokeringer etter hvert.

- Når det gjelder forebyggingen av internettkriminalitet er de nasjonale retningslinjene ment å bidra til ytterligere klargjøring og ansvar. Vi har sett at dette området trenger økt oppmerksomhet, og jeg vil ikke utelukke av vi en gang i framtida endrer organiseringen, sier hun.

 AVVISER KRITIKKEN : Justisminister Grete Faremo mener den nåværende ansvarsfordelingen i kampen mot cyberkrim fungerer godt. Foto: Jacques Hvistendal
AVVISER KRITIKKEN : Justisminister Grete Faremo mener den nåværende ansvarsfordelingen i kampen mot cyberkrim fungerer godt. Foto: Jacques Hvistendal Vis mer