Organisert sex-trafikk i Oslo

Utenlandske jenter lokkes til prostitusjon i Norge. Det avsløres i en ny sjokkrapport fra Oslo politidistrikt. Politiet tror deler av sextrafikken er organisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge er blitt et attraktivt land for dem som organiserer prostitusjon, sier Marianne Sætre ved etterretningsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

I rapporten «Grenseoverskridende kjønnshandel i Oslo», offentliggjort i en internpublikasjon ved politihuset, slår etterretningsseksjonen ved Oslo politikammer fast at utenlandske prostituerte er et økende problem i hovedstaden. Rapporten er basert på 21 dybdeintervjuer med jenter av utenlandsk opprinnelse som jobber som prostituerte i leiligheter i Oslo.

Politiet er overbevist at det totale antallet i Oslo er langt høyere enn de 21 jentene som er intervjuet. Spesielt har politiet merket en sterk økning i prostituerte fra Øst-Europa det siste året.

Flere land

De 21 jentene i rapporten kommer fra 10 forskjellige land og ble sporet opp via kontaktannonser. I rapporten gir jentene uttrykk for at store deler av deres inntekter går med til å betale faste utgifter som annonser i kontaktbladene og husleie.

- Jentene sier at det ikke er andre som tjener på at de prostituerer seg. Sannheten er at de ofte har andre som ordner alt det praktiske. Disse skal selvsagt ha sin del av fortjenesten, sier Sætre.

Mange av jentene hun besøkte under arbeidet med rapporten ga uttrykk for at de sendte store pengesummer ut av landet. Selv bodde de kummerlig i hovedstaden.

Ifølge andre kilder i politiet er det et par bakmenn som følges nøye. De leier ut leilighetene til jentene og er ofte personer med fartstid i det kriminelle miljøet. Men politiet har store problemer med å spore opp bakmennene i et svært lukket miljø.

Lykkejegere

De russiske og østeuropeiske jentene er ofte unge lykkejegere som blir lokket til Norge av fagre løfter om jobb og velstand, mens mange av asiatene og søramerikanerne er gift med nordmenn.

- Norge er et land hvor det ikke er forbudt å selge sex, og det er stor etterspørsel. Det har de utenlandske agentene merket seg, sier Sætre.