Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Organiserte gjenger antastet hundre kvinner under nyttårsfeiringen

Nyttårsvold i Köln fyrer opp innvandrerdebatt i Tyskland.

 SAMLINGSPUNKT:  Forverkeriet foran Kölnerdomen trekker publikum fra hele Mellom-Europa. Her årets nyttårsraketter, men seksuelle antastelser og tyverier har kommet i forgrunnen. Foto: MAJA HITIJ, EPA/NTB Scanpix.
SAMLINGSPUNKT: Forverkeriet foran Kölnerdomen trekker publikum fra hele Mellom-Europa. Her årets nyttårsraketter, men seksuelle antastelser og tyverier har kommet i forgrunnen. Foto: MAJA HITIJ, EPA/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tysk politi har satt ned en egen etterforskningsruppe på 40 tjenestemenn for å finne de skyldige bak en voldelig nyttårsfeiring som savner sidestykke i millionbyen Köln.

En rekke vitner forteller om anslagsvis tusen unge menn, de fleste åpenbart beruset, som samlet seg på plassen foran jernbanestasjonen i Köln nyttårsaften og delte seg inn i grupper.

Kölns politisjef Wolfgang Albers kaller det som skjedde nyttårshelgen for «seksualforbytelser i massiv skala».

Tirsdag ettermiddag - fem døgn etter at feiringen inn mot det nye året begynet å ta av -  hadde politiet fått over 100 anmeldelser for seksuelle overgrep, overfall og tyverier av festglade tyskere og tilreisende.

Alle ofrene beskriver at de der blitt antastet og angrepet av gjenger med unge menn av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse. I de fleste av tilfellene ble særlig unge kvinner omringet og antastet av 20 - 30 unge menn.

Den tyske justisminister Heiko Mass sier tirsdag til flere medier at dette er en ny type kriminalitet i Tyskland som må slås hardt ned på.

Merkel: - Må straffes
Forbundskansler Angela Merkel har også kommet med en uttalelse med klar beskjed om at de skyldige må straffes for det de har gjort, uansett hvor de kommer fra.

Og Kölns ordfører Henriette Reker har innkalt til et krisemøte. Sist høst ble hun selv overfalt og slått bakhodet da hun hilste asylsøkere velkommen.

Først utpå ettermiddagen første nyttårsdag eksploderte reaksjonene på det som hadde skjedd på den tradisjonsrike møteplassen under nyttårsfeiringen.

Antastet under klærne
En 22 år gammel kvinne fortalte om sine opplevelser til regionavisa Kölner Stadt-Anzeiger. Hun hadde gått av toget og var på vei ned trappa fra stasjonen for å se fyrverkeriet på plassen og foran Kölnerdomen da hun ble omringet og antastet av en gruppe unge menn med arabisk utseende. Hun var blitt antastet og befølt under klærne.

En polititjenestemann i sivile klær, er blant nyttårspublikum som har anmeldt et tilfelle av beføling under klærne av en hel gjeng. Politiet har ikke opplyst om det er en kvinne eller mann.

Verdisaker og raketter
I dagen etter anmeldelser med likelydende forløp strømmet på. I tillegg til seksuell antasting har gjengene robbet ofrene for lommebøker, mobiler og verdisakelser.

Amatørvideoer som Dagbladet har sett på Youtube, viser unge menn som fyrer av raketter ut i folkemengden mens de ler.

På en pressekonferanse i regi av Köln-politiet går sa en av etterforskerne ikke har sett lignende gjengovergrep etter episodene som gikk verden rundt i tilknytning til opprøret på Tahir-plassen i Kairo.

Organisert
- Dette må ha vært organisert, sa en polititalsmann på pressekonferansen.

Ett av de anmeldte tilfellene gjelder voldtekt mot en ung kvinne.

Nyttårovergrepene i Köln har skapt ny temperatur i en allerede opphetet asyldebatt i Tyskland, som fikk en million asylsøkerne innenfor sin grenser i løpet av fjoråret.

Men både politiet og innenriksminister Ralf Jäger i delstaten Nordrhein-Westfalen er tydelige på at disse gjengene ikke har noen tilknytning til de nye asylsøker-gruppene.

- Unge menn i drift
- I en tid har det vært problemer med unge, enslige menn fra Nord-Afrika som har vært i drift i regionen, sier både delstatsministeren og politiet.

Det har ikke forhindret den innvandringsfiendtlige organisasjonen Pegida fra å mobilisere til folkemøte i går i Dresden mot asylsøkerstrømmen til Tyskland.

 ANTASTET OG ROBBET:  En politibil på plassen foran jernbanestasjonen i Köln tirsdag. Tysk politiet har opprettet en egen etterforskningsruppe  etter organisert antasting av unge kvinne og massetyverier under den tradisjonelle nyttårsfeiringen. Foto: OLIVER BERG, DPA/NTB Scanpix.
ANTASTET OG ROBBET: En politibil på plassen foran jernbanestasjonen i Köln tirsdag. Tysk politiet har opprettet en egen etterforskningsruppe etter organisert antasting av unge kvinne og massetyverier under den tradisjonelle nyttårsfeiringen. Foto: OLIVER BERG, DPA/NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media