- «Orgelskandale» i Nidarosdomen

53 millioner skal brukes på å utvide hovedorgelet i Nidarosdomen - med velsignelse fra Riksantikvaren. Det vil ødelegge domen, mener eksperter.

STERK KRITIKK:  Hovedorgelet i Nidarosdomen skal utvides og bli større, noe flere eksperter mener vil virke ødeleggende for domen og det berømte Rosevinduet, som vil bli delvis skjult. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
STERK KRITIKK: Hovedorgelet i Nidarosdomen skal utvides og bli større, noe flere eksperter mener vil virke ødeleggende for domen og det berømte Rosevinduet, som vil bli delvis skjult. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mars i år ble det klart at Nidarosdomens hovedorgel, Steinmeyerorgelet fra 1930, skal restaureres til opprinnelig størrelse. Orgelet er plassert ved vestveggen i domen, rett under Rosevinduet, og i planene vil orgelet skjule deler av vinduet.

Riksantikvar Jørn Holme har gitt dispensasjon fra fredningen av domkirken, og i den skriftelige prinsippgodkjenningen står det at orgelet ikke skal dekke mer gulv enn det har gjort tidligere. Det vil bare bli større i høyden.

Sivilarkitekt og førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim, Dag Nilsen, mener et større orgel vil virke svært ødeleggende.

- Det er ikke bare for rosevinduet, men for hele rommet. Jeg synes dette er hårreisende, og det har alltid vært et problem å ha et av Europas største orgler i Nidarosdomen, som er en av de minste middelalderske metropolitan-katedralene i samme område.

Riksantikvaren fikk også kritikk for å sette UNESCO-tittelen til Odda i fare siden gravemaskiner nå river de historiske kalkovnene.

Organistinteresser Trondheim kommunes ledelse, Kirkelig fellesråd og ledende lokalpolitikere henviser til en fagkomité i avgjørelsen, som anbefaler utvidelsen. Komitéen, bestående av fire medlemmer, hvorav tre er organister og en er arkitekt, har brukt seks år på å komme fram til at dette er en god løsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer