- «Orgelskandale» i Nidarosdomen

53 millioner skal brukes på å utvide hovedorgelet i Nidarosdomen - med velsignelse fra Riksantikvaren. Det vil ødelegge domen, mener eksperter.

STERK KRITIKK:  Hovedorgelet i Nidarosdomen skal utvides og bli større, noe flere eksperter mener vil virke ødeleggende for domen og det berømte Rosevinduet, som vil bli delvis skjult. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
STERK KRITIKK: Hovedorgelet i Nidarosdomen skal utvides og bli større, noe flere eksperter mener vil virke ødeleggende for domen og det berømte Rosevinduet, som vil bli delvis skjult. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mars i år ble det klart at Nidarosdomens hovedorgel, Steinmeyerorgelet fra 1930, skal restaureres til opprinnelig størrelse. Orgelet er plassert ved vestveggen i domen, rett under Rosevinduet, og i planene vil orgelet skjule deler av vinduet.

Riksantikvar Jørn Holme har gitt dispensasjon fra fredningen av domkirken, og i den skriftelige prinsippgodkjenningen står det at orgelet ikke skal dekke mer gulv enn det har gjort tidligere. Det vil bare bli større i høyden.

Sivilarkitekt og førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim, Dag Nilsen, mener et større orgel vil virke svært ødeleggende.

- Det er ikke bare for rosevinduet, men for hele rommet. Jeg synes dette er hårreisende, og det har alltid vært et problem å ha et av Europas største orgler i Nidarosdomen, som er en av de minste middelalderske metropolitan-katedralene i samme område.

Riksantikvaren fikk også kritikk for å sette UNESCO-tittelen til Odda i fare siden gravemaskiner nå river de historiske kalkovnene.

Organistinteresser Trondheim kommunes ledelse, Kirkelig fellesråd og ledende lokalpolitikere henviser til en fagkomité i avgjørelsen, som anbefaler utvidelsen. Komitéen, bestående av fire medlemmer, hvorav tre er organister og en er arkitekt, har brukt seks år på å komme fram til at dette er en god løsning.

Orgelfirmaet som er valgt har presentert datagenererte perspektivtegninger som Nilsen mener er «primitive og billige», og han har ingen tiltro til den arkitektoniske fagkompetansen til organistene.

- Dette er en sterk organistgruppe, og organister ser nok helst at orgelet blir i full størrelse.

Nidarosdomen regnes som landets viktigste byggverk fra middelalderen. Etter planen skal orgelarbeidet være ferdig til Grunnlovsjubileet i 2014, og jobben ønskes å igangsettes etter Olavfestdagene i august.

Prislappen vil ligge på 53 millioner kroner, noe Trondheim formannskap vedtok å betale etter bruk av kommunelovens hasteparagraf, som innebærer at formannskapet fungerer som bystyre.

- En skandalesak Lektor i religion og etikk, og kulturminnearbeider, Kristine Kaasa Moe, har laget en egen nettside om orgelsaken hun mener er en «forferdelig skandale». Andre plasseringsalternativer i domen er ikke utredet, og hele prosessen har foregått i et lukket miljø.

- Det er grusomt at de ikke har presentert alle mulige løsninger, hatt åpne høringer og latt andre uttale seg før de tok beslutningen.

Tidlgere ble Nidaros Domkirkes Restaureingsarbeider (NDR) ledet av en domkirkearkitekt og en tilsynekomité med tre andre arkitekter. Slik er det ikke i dag.

- I dag er det ikke arkitekt- eller kulturminnefaglig ledelse av NDR, hverken administrativt eller i styret, sier Moe.

- Riksantikvaren krever grundige utredninger dersom huseiere ønsker små forandringer på fredet eiendom, som gjerder og veranda. Tilsvarende krav stiller han ikke for nasjonalhelligdommen.

Beste løsning Riksantikvar Jørn Holme mener derimot at en nyoppstilling av orgelet der det står nå, er den beste løsningen for musikkopplevelsen og Nidarosdomen.

- Vi har i sommer gitt prinsippgodkjenning av dette, men vi ber om at det arbeides videre med orgelfasaden i forhold til rosevinduet, sier han.

- Det er viktig for oss at utformingen av rosevinduet blir mest mulig synlig fra flest vinkler, og det tar vi på alvor. Kritikerne burde vente til løsningen er presentert. 

Faglig begrunnet Eneste alternativ til plassering i domen er i søndre tverrskip, og det vil virke ødeleggende på den best bevarte delen fra middelalderen, mener Holme. I det nordre er barokkorgelet plassert.

- Alle ønsker denne restaureringen, biskopen, menigheten, de som forvalter domen: Domorganisten og kommunen, og de som forvalter kirken: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR). Det er viktig å få til en løsning slik at kirken oppleves bedre til konserter og gudstjenester, sier Holme.

LØSNING:  Til venstre vises Rosevinduet i Nidarosdomen. Blokkeringen på høyre bilde viser hvordan glassmaleriene nederst i Rosevinduet vil fortone seg når man står rundt 28 meter fra vestveggen dersom planene til Orgelbau Kuhns prosjekt av november 2011, med endringer av mai 2012, hadde blitt iverksatt. Dersom man går nærmere vil bilderekken raskt forsvinne, og det er kritisk, mener eksperter. Illustrasjon: www.steinmeyerorgelet.no
LØSNING: Til venstre vises Rosevinduet i Nidarosdomen. Blokkeringen på høyre bilde viser hvordan glassmaleriene nederst i Rosevinduet vil fortone seg når man står rundt 28 meter fra vestveggen dersom planene til Orgelbau Kuhns prosjekt av november 2011, med endringer av mai 2012, hadde blitt iverksatt. Dersom man går nærmere vil bilderekken raskt forsvinne, og det er kritisk, mener eksperter. Illustrasjon: www.steinmeyerorgelet.no Vis mer

Han mener komitéen med flertall av organister har blitt fulgt tett av Riksantikvarens arkitekter og kunsthistorikere hele veien.

- Det arkitektfaglige miljøet har vært mye større enn denne komiteen. Dette blir det mest fantastiske orgelet, som i seg selv er et kulturminne, i Norge.

Full strid Lektor og kulturminnearbeider Kristine Kaasa mener at det i «denne saken er en skremmende mangel på dokumentasjon».

- At Riksantikvaren på slikt tynt grunnlag kan gi sin forhåndsgodkjenning til et så stort arbeid med orglet og med Nidarosdomen, vitner om sviktende dømmekraft. Dersom denne saken representerer det generelle forvaltningsnivået hos Riksantikvaren, er det et varsko til oss alle.

Riksantikvaren mener i motsetning at Kaasa-Moes påstanden er «grunnløs».

- Domkirken og orgelet er godt dokumentert. Restaureringen og oppstillingen av Steinmeyerorgelet er en stor og viktig sak med bred tilslutning fra alle involverte, Kirken, Trondheim kommune og NDR som forvalter av domkirken. Saken har vært grundig utredet, sier Holme.

- Vår rolle er å ivareta hensynet til kulturminnet etter loven, det vil si både orgelet og domkirken. Det er også det vi har gjort i denne saken.

Jørn Holme blir av flere beskyldt for å være mer opptatt av å være populær enn å gjøre jobben sin, noe han ikke er enig i.

RIKTIG LØSNING:  Riksantikvar Jørn Holme mener den beste løsningen for musikkopplevelsen og Nidarosdomen er å ha hovedorgelet plassert der det står nå. - Vi har i sommer gitt prinsippgodkjenning av dette, men vi ber om at det arbeides videre med orgelfasaden i forhold til rosevinduet, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RIKTIG LØSNING: Riksantikvar Jørn Holme mener den beste løsningen for musikkopplevelsen og Nidarosdomen er å ha hovedorgelet plassert der det står nå. - Vi har i sommer gitt prinsippgodkjenning av dette, men vi ber om at det arbeides videre med orgelfasaden i forhold til rosevinduet, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer