GRANSKER: Dagbladet var tilstede da leder for Statoils granskning etter terrorangrepet mot In Amenas, Torgeir Hagen,  oppdatering på arbeidet etter In Amenas-terrorangrepet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRANSKER: Dagbladet var tilstede da leder for Statoils granskning etter terrorangrepet mot In Amenas, Torgeir Hagen, oppdatering på arbeidet etter In Amenas-terrorangrepet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Orienterer om terrorangrepet i Algerie

Men grangskingsgruppa leverer ikke den endelige rapporten før i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka 10.30 holdt Statoil pressekonferanse om selskapets gransking av terrorangrepet på gassanlegget i In Aménas, sørøst i Algerie.

40 personer ble drept, blant dem 5 nordmenn, da væpnede islamister angrep anlegget 16. januar i år.

Anlegget drives av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach .

- Det er bedre med en korrekt og grundig rapport enn en rask rapport, sier leder for Statoil-granskningen, Torgeir Hagen.

På dagens pressekonferanse i Oslo vil Statoil informere om arbeidet så langt.

Informerer om arbeidet Han er tidligere sjef for Etterretningstjenesten og generalløytnant, og har også  vært medlem av 22. juli-kommisjonen.

- Når det gjelder arbeidet framover er målet å sluttføre innhentingen av informasjon i løpet av mai og juni, om en måneds tid. Deretter vil vi dobbelsjekke og trekke i tråder og fylle hull. Deretter vil vi trekke konklusjoner og fullførte rapporten, sier Hagen.

Den endelige rapporten vil innen 15. september blir presentert for styret i Statoil.

- Det er slik at vi skal granske Statoil, vi gransker ikke andre, men innhenter informasjon derifra. Vi har knyttet kontakt med miljøer som representerer kompetanse på Nord-Afrika og terror, sier han.

- Det vil være konkrete sikkerhetstiltak som vi må vurdere om vi burde innføre, som vi ikke vil offentliggjøre for å ikke blottlegge oss, sier Hagen. 

- Vilje i Statoil-styre Han mente at Statoils styre hadde en sterk vilje til å komme til bunns i hva som gikk galt i januar.

- Alle i selskapet gir uttrykk for det samme, at det er en vilje til å få en tillitsgjørende redegjørelse.

Blant tingene granskingsgruppa skal ta for seg er varslingsrutiner, beredskap, risikovurdering og sikkerhetstiltakene på anlegget.

Variert granskningsutvalg Granskingsutvalget ble presentert 26. februar i år. Da sa Statoils styreleder Svein Rennemo at de ønsket å «knytte til oss anerkjente eksterne eksperter på terrorisme og sikkerhet i dette arbeidet».

VÆPNET ANGREP:  I dette området i  In Amenas i Algerie blant andre Statoil utvinning av gass. Ørkenen er rik på gass, men sikkerheten har blitt et tema etter gisselaksjonen hvor fem nordmenn ble drept. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
VÆPNET ANGREP: I dette området i In Amenas i Algerie blant andre Statoil utvinning av gass. Ørkenen er rik på gass, men sikkerheten har blitt et tema etter gisselaksjonen hvor fem nordmenn ble drept. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- I tillegg vil vi benytte den kompetanse som finnes blant selskapets medarbeidere, sa Rennemo.

Andre medlemmer av gruppa er:

• Randi Grung-Olsen - nestleder i granskingsgruppa og direktor for konsernrevisjon og intern gransking i Statoil

• Leif D. Riis - direktør for sikring og rådgivning i Forsvarsbygg futura

• Adrian Fulcher - britisk antiterror-ekspert

• James Bunn - Statoils interne granskingsenhet

• Erling Kristian Handal - Statoils interne granskingsenhet

Statoil-sjef Helge Lung var i slutten av februar i Algerie, og forsikret algirske myndigheter om at selskapet vil fortsette sin satsing i landet.