INFORMERTE HUN STATEN?: Styremedlem oppnevnt av Næringsdepartementet og sjefsgransker i Aker-saken, Berit Kjøll på vei  til  NHOs årsmiddag i Operaen.
Foto:  Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
INFORMERTE HUN STATEN?: Styremedlem oppnevnt av Næringsdepartementet og sjefsgransker i Aker-saken, Berit Kjøll på vei til NHOs årsmiddag i Operaen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

- Orientert i september

Styremedlemmene i Aker Holding skal ha visst om strategien bak kjøpet av Røkke-aksjer siden i fjor høst. Staten ble informert 30. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjefen for granskingen Berit Kjøll sier styret i Aker Holding ble kjent med planene om å kjøpe Røkke-aksjer lenge før Næringsdepartementet ble orientert 30 mars i år.

Vraket
Berit Kjøll er utpekt av Nærings- og Handelsdepartementet for å representere statens 30 prosent eierandel i Aker Holding, som igjen kontrollerer Aker Solutions der staten har et langsiktig og strategisk eierskap.

I går ble Kristin Krohn Devold vraket som leder for granskingen og Berit Kjøll bedt om å overta.

- Når fikk du eller styret første gangen vite om ønsket om å gjennomføre transaksjonene som ble utført torsdag forrige uke?

 - Vi  har  visst  siden september 2008 at det har vært arbeidet med dette. Da fikk vi en orientering i  styremøte i Aker Holding, sier Kjøll til Dagbladet.no.

Omstridt kjøp
Torsdag kjøpte Aker Solutions, der staten er storaksjonær, aksjer av Aker ASA for 1,94 milliarder kroner i fem selskaper (se grafikk). Kjøpet har blitt sterkt kritisert i investormiljøer og fra politisk hold etter mistanke om overprising.

Kjell Inge Røkke har sittet på begge sider av bordet ettersom han er majoritetsaksjonær i både Aker ASA og Aker Holding.

Sistenevnte eier Aker Solutions, som kjøpte aksjene.

- Sløyf det spørsmålet
- Rapporterte du om disse planene til departementet og Sylvia Brustad?

- Det  vil  jeg  ikke svare på nå. Du kan godt sløyfe det spørsmålet. Du kan skrive at vi jobbet med å se på strategiske grep i september  2008, sier Kjøll.

- Orientert i september

Næringsdepartementet  har  flere  ganger  bekreftet  overfor  Dagbladet at 30. mars var første gangen departementet ble kjent med planene.

- Ikke informert
Det var to dager før den omstridte handelen, som ble satt i verks onsdag.

- På det tidspunktet var det ingenting som tydet på at det var grunnlag for å stille spørsmål ved transaksjonen, sa  Brustad til Dagbladet.no på søndag.

Brustad vil ikke opplyse om når hun selv fikk kjennskap til den forestående handelen, men understreker at når departementet er klar over saken, så vil det si at statsråden har det på sitt bord.

Tirsdag morgen sier kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer at Brustads departement ikke har fått vite om salget av Berit Kjøll før orienteringen om saken mandag forrige uke.

- Departementet ble ikke orientert om at denne saken var oppe på et styremøte i Aker Holding i fjor høst, sier Beyer til Dagbladet.no.

- Finte
I går kom det fram at hele handelen på 1,94 miiliarder ble behandlet i et datterselskap av Aker Solutions ASA. Dermed unngikk Kjell Inge Røkke at handelen måtte godkjennes av regjeringen.

Måten transaksjonene er gjennomført på, får Dagens Næringsliv til å omtale dem som en finte:

Regjeringen, som betalte Røkke 4,8 milliarder kroner for å komme på eiersiden i Aker Solutions, fikk rett og slett ikke anledning til å ta stilling til transaksjonene.

Dermed unngikk man veien om generalforsamling i morselskapet, og beslutningen ble kunngjort kjent gjennom en orienteringssak i Aker Holding-styret der også statens representant Berit Kjøll sitter.

Resultatet ble at aksjonæravtalen fra 2007 som sikrer staten innflytelse, ikke kom til anvendelse.


UTPEKER GRANSKERE I DAG: Etter at Aker-systemet startet egne granskinger beslutet statsråd i Næringsdepartementet Sylvia Brustad (Ap) at staten skulle starte en egen. Foto: Scanpix
UTPEKER GRANSKERE I DAG: Etter at Aker-systemet startet egne granskinger beslutet statsråd i Næringsdepartementet Sylvia Brustad (Ap) at staten skulle starte en egen. Foto: Scanpix Vis mer
STAT OG KAPITAL: I 2007 investerte den norske stat over seks milliarder for å bli storaksjonærere i Aker Kværner (nå Aker Solutions). I dag har aksjene stupt i verdi og de siste transaksjonene vekker debatten om statlig eierskapspolitikk til live. Foto: Scanpix
STAT OG KAPITAL: I 2007 investerte den norske stat over seks milliarder for å bli storaksjonærere i Aker Kværner (nå Aker Solutions). I dag har aksjene stupt i verdi og de siste transaksjonene vekker debatten om statlig eierskapspolitikk til live. Foto: Scanpix Vis mer
6,7 OMSTRIDTE MILLIARDER: I 2007 kjøpte staten aksjer i Aker Solutions for 4,8 milliarder kroner. Torsdag forrige uke solgte Kjell Inge Røkkes Aker ASA aksjer til Aker Solutions for 1,9 milliarder. Kritikerne mener aksjene var overpriset og selskapene gjeldstynget. Røkke er største eier i begge selskapene. Foto: Bjørn Langsem
6,7 OMSTRIDTE MILLIARDER: I 2007 kjøpte staten aksjer i Aker Solutions for 4,8 milliarder kroner. Torsdag forrige uke solgte Kjell Inge Røkkes Aker ASA aksjer til Aker Solutions for 1,9 milliarder. Kritikerne mener aksjene var overpriset og selskapene gjeldstynget. Røkke er største eier i begge selskapene. Foto: Bjørn Langsem Vis mer