- Originalt navn

Men ikke norrønt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter av Norges største navnebok, «Fornavn - Norsk navneleksikon», Birger Sivertsen, mener at Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har funnet et uvanlig navn til sin datter.

- Det virker som om de har anstrengt seg for å finne et originalt navn. Det første synes jeg var greit. Navnet Leah er for øvrig inne i en veldig popularitetsbølge nå. Det andre navnet vil jeg ikke mene så mye om, sier Sivertsen.

Men ingen av navnene er norrønne, påpeker navnekjenneren.

- Jeg synes de kongelige burde bære videre vår kulturarv og norrøne navn. De fjerner seg fra vår navnetradisjon, mener Sivertsen.

- Jeg kjenner heller ikke til at noen av disse navnene er brukt tidligere i kongelig sammenheng, forteller han.

Sjeldent navn

Navnet Leah ble første gang registrert i Norge på 40-tallet. På 60-tallet var det noen få jentebarn som ble kalt Leah, så ble det helt stille før navnet igjen dukket opp på 80-tallet. Siden like før årtusenskiftet har navnet hatt en kraftig vekst i popularitet. Det er i dag 278 kvinner i Norge som har Leah som første fornavn, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Det er mindre enn tre kvinner i norge som har Leah Isadora som fornavn. Det er 4 kvinner som har Isadora som første fornavn. Det er mindre enn tre kvinner som har Isadora som eneste fornavn.

Ifølge en rekke en rekke navnesider på nettet har navnet Leah flere betydninger. Navnet, som er hebraisk og gresk, og betyr "trett, sliten". Det kan også bety "herskerinne", "elskerinne" eller "ku".

Isadora kommer fra gresk og betyr "månegave" eller "gave fra Isis", sier nettstedene.

Lea (skrevet uten h) er et bibelsk navn. Hun var datter av Laban, som omtales i Første Moseboks 29. kapittel. Laban hadde også datteren Rakel. «Lea hadde milde øyne, men Rakel var velskapt og vakker,» står det i vers 17.

<B>POPULÆRT: </B>Grafen viser hvordan bruken av fornavnet Leah har utviklet seg de siste årene.