Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Orion-fly så oransje gjenstand på bakken

Uklart om observasjonen kan knyttes til Hercules-ulykken.

INTENSIV LETING: Store styrker i lufta og på bakken leter etter det norske Hercules-flyet i Nord-Sverige, men uværet gjør forholdene svært vanskelig. Foto: ANITA ARNTZEN
INTENSIV LETING: Store styrker i lufta og på bakken leter etter det norske Hercules-flyet i Nord-Sverige, men uværet gjør forholdene svært vanskelig. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannskap på et norsk Orion-fly som deltar  i letingen etter det savnede Hercules-flyet gjorde i 15-tida en observasjon i den nordøstre delen av leteområdet som redningsledelsen nå prøver å undersøke.

- De så noe oransje på bakken. Vi prøver på alle måter å dirigere styrker til dette stedet, sier pressetalsmann Tobias Nicander i Sjö- och flygräddningscentralen til Dagbladet.

I 17.45-tida prøvde redningsledelsen på nytt å sende to danske Merlin-helikoptre for å undersøke det mulige funnet.

Det er foreløpig ikke kommet opplysninger som knytter den eventuelle gjenstanden til Hercules-havariet. Det eneste i et C-130J-fly som er oransje er redningsflåtene som er montert i flyets vinger, opplyser eksperter til Dagbladet.

 Ifølge TV 2 opplyser lokalbefolkningen at det i det aktuelle området drives isbreforskning der det trolig brukes oransje markører i arbeidet.

Nicander opplyser at et helikopter allerede har vært ved stedet uten å finne noe, men redningstjenesten understreker at sikten er svært lav på grunn av snødrevet.

- Det at helikopteret ikke så noe på den turen trenger ikke bety noe i noen retning, sier pressetalsmannen.

Orion-flyet leter fra så stor høyde at det ikke kunne stadfeste hva de oppfattet som oransjefarget, men meldingen er den første konkrete observasjonen letemannskapene har hatt å jobbe med i dag.

- Hittil er dette ubekreftet og må bare regnes som en observasjon vi undersøker nærmere, sier Nicander.

Fly og helikoptre Letaksjonen har i dag pågått med full styrke i Kebnekaise. Dette er enhetene som i øyeblikket leter fra lufta eller er i beredskap:

• Fire F16-fly i lufta • Norsk Orion rekognoseringsfly i lufta • Amerikansk Hercules-fly i lufta • Britisk AWACS radarfly i lufta • Svensk Super Puma helikopter - forsøker på nytt etter å ha måttet returnere fra uværet • To danske Merlin-helikoptre - forsøkes brukt, men sliter i været • Svensk helikopter, lifeguard 906 -prøvde nylig uten å lykkes og er nå i Kiruna • Sea King-helikopter fra Norge - står i Kiruna. • Svensk politihelikopter - kommer tilbake i morgen formiddag. • Fire norske Bell 414-helikoptre fra Forsvaret er på vei til Kiruna
• To svenske HKP15 er på vei til Kiruna.

- Verste området Det har nå gått over et døgn siden Hercules-flyet med fem norske offiserer ombord forsvant fra radaren.

Søkeområdet måler to ganger fem kilometer. Det blåser kraftig i området, og et lavt skydekke gjør at det er begrenset sikt i høyden. Det kuperte terrenget, uværet og stor snøskredfare gjør det vanskelig for mannskaper på bakken å forflytte seg.

- Dette er det verste området i Sverige et fly kunne gått ned i. Det er en veldig farlig og vanskelig leteoperasjon. Nå er været sånn at man i prinsippet kan gå rett forbi et fly uten å se det, sa oberstløytnant Mikael Nordmark ved Lapplandsjägergruppen i Kiruna til Dagbladet tidligere i dag.

ROBUST: C-130J Hercules regnes som et svært robust, sikkert fly som aldri har vært involvert i ulykker i Norge.
ROBUST: C-130J Hercules regnes som et svært robust, sikkert fly som aldri har vært involvert i ulykker i Norge. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling