Orions belte slik du aldri har sett det

Se bilder og film fra Hubble.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Romteleskopet Hubble har sendt hjem de mest detaljrike bildene av Orions belte noen sinne.

Stjernefabrikken omlag 1500 lysår unna er en av astronomiens mest fargerike syn, der Hubbel til nå har avdekket 3000 stjerner av ulike størrelser, innhyllet i gass og støv der der de fødes og formes.

Bildene er tatt med Hubble-teleskopets Advanced Camera for Surveys (ACS), som fanger opp selv de mest lyssvake stjerner og objekter få utrolige avstander.

Originalene til bildene du ser her har en oppløsning på en milliard piksler. Det tok Hubble-teleskopet 105 kretsløp rundt jorda for å eksponere bildene slik at selv de mest lussvake objekter ble fanget inn.

Samtidig ble et multispektrometer brukt for å studere området. Samlet gir dataene et unikt forskningsmateriale som bokstavlig talt danner et bilde av detaljene i Orions belte man tidligere bare har kunnet spekulere i.

- Detaljrikdommen i Hubble har gitt oss gir oss en fantastisk mulighet til å studere stjernefødsler, sier Massimo Roberto i en pressemelding fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer