Ørjan (25): - Vil bare gråte

I dag skulle han på Pride-frokost med vennene sine før paraden. Nå vil han helst bare gråte. - Helt surrealistisk, sier Ørjan Nilsen om nattas terrorhandling i Oslo sentrum.

SÅ GJERNINGSMANNEN: Natt til lørdag så Ørjan Nilsen mannen som skjøt rundt seg i Rosenkrantz' gate i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SÅ GJERNINGSMANNEN: Natt til lørdag så Ørjan Nilsen mannen som skjøt rundt seg i Rosenkrantz' gate i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hadde jeg vært der ti minutter før ... Det kunne vært meg.

Det sier Ørjan Nilsen over telefon med Dagbladet lørdag formiddag. Han har nesten ikke sovet i natt, etter at han var vitne til det som skulle vise seg å være masseskyting i Oslo sentrum.

- Det er helt surrealistisk at sånn som dette skjer i Norge, i lille Oslo. Hvem skulle trodd det?

Fredagen var Nilsen sammen med sine beste venner. Sola skinte, gradestokken bikka 25 grader, glassene var fylt med mimosa. Han skulle på Cascada-konsert, før dans på byen ventet.

- Kjærligheten var i lufta. Alle var så glade, klare for å feire Pride ordentlig etter pandemien.

- At det skulle ende slik er ikke til å fatte. Jeg er fullstendig knust.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Så gjerningsmannen

Første stopp i nattas eventyr var utestedet Storgata 26. Der danset han fra seg litt, før noen av vennene ville videre til Elsker, en nattklubb for skeive.

Men på veien blir de møtt av blendende blålys. Et tjuetalls politibiler. Ambulanser.

- Det var helt kaos. Vi skjønte ingenting, før noen fortalte oss at det hadde vært skyting like ved. Plutselig så vi gjerningsmannen. Han ble holdt nede av både politifolk og sivile, forteller Nilsen.

Politiet opplyser hittil at det er en mann som er pågrepet og siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate, i nærheten av en rekke utesteder. To personer er drept og flere er skadd.

Nilsen filmet det hele. Han er fremdeles i sjokk, og sliter med å se på videoen. Nå ringer han rundt til nære og kjære for å sjekke at de er i god behold.

- Jeg gruer meg til navnene på de drepte blir offentliggjort, sier han.

Avlyser feiringa

Da Dagbladet snakker med Nilsen, er han sammen med bestekompisen sin. De har kjøpt inn til Pride-frokost. Rundstykker, juice, champagne, jordbær. Ingenting frister.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi vil bare gråte, forteller han.

- Ingen fortjener å bli drept på grunn av legningen sin. Det er nettopp på grunn av hendelser som dette at det er så viktig å feire Pride.

Nilsen klarer ikke helt å ta innover nattas forferdelser. Det er bare ikke sånt som skal skje.

- Dette kommer nok til å bidra til enda større frykt for å stå fram som den man er. På en annen side kan det hende at samholdet blir sterkere, ikke minst at Pride blir viktigere enn aldri før, sier han, og avslutter:

- Å elske er en menneskerett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer