Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ørjan er landets første MDG-ordfører

I landets nordligste fylke skriver Ørjan Jensen partihistorie i dag. Han blir MDGs første ordfører noensinne.

BLIR ORDFØRER: Ørjan Jensen blir ny ordfører i Vardø i Finnmark. Foto: Privat.
BLIR ORDFØRER: Ørjan Jensen blir ny ordfører i Vardø i Finnmark. Foto: Privat. Vis mer

I dag ble det nemlig klart at MDG får ordføreren i Vardø i Finnmark, etter å ha gjort et brakvalg.

Det skjer etter at partiene landet et samarbeid mellom Sp, SV, Høyre og MDG i bystyret.

- Det er kjempespennende, og en stor mulighet for å fronte MDGs distrikts- og fiskeripolitikk, som vi har hatt litt problemer med å få ut, fordi det naturlig nok blir et veldig stort fokus på MDGs klimapolitikk og politikk for Oslo-området, sier MDG-ordfører Ørjan Jensen til Dagbladet.

Det er imidlertid med litt blandede følelser at han overtar ordførerklubba.

Han tar den nemlig fra sin egen bror, Robert Jensen.

Sistnevnte er ordfører for Ap, som nå holdes helt utenfor flertallskoalisjonen i Vardø.

- Trist og vanskelig

- Det er for meg personlig selvsagt en trist og vanskelig situasjon, så det er med veldig delte følelser, selvsagt. Samtidig har de fire partiene veldig mange listekandidater, folkevalgte og folk som har stemt på dem, og det har vært veldig stor enighet og oppslutning om at dette er noe vi skal få til, sier Jensen.

I valget for ei drøy uke siden fikk MDG oppsiktsvekkende 23,2 prosent oppslutning, og dermed fem representanter i bystyret.

Det er nesten en dobling fra sist kommunevalg på 12,2, men også da var MDG kommunens nest største parti.

- Hva er det som gjør at MDG gjør det så godt i Vardø?

- Klimapolitikken er i bakhodet uansett hvor du bor i landet. I Vardø har vi også klart å få oppmerksomhet på vår fiskeripolitikk, og hatt en stor diskusjon om oppdrett i åpne merder. Vi har klart å markedsføre oss godt de siste fire åra, som gjorde at vi kunne stille en god liste, samtidig som vi har drevet en god valgkamp, sier Jensen, som mener situasjonen er ganske lik den i Oslo.

- En milepæl

- Det er en milepæl i den grønne bevegelsen i Norge. Jeg er stolt over at det er Vardø som nå tar ledertrøya, men ikke så overrasket, sier nasjonal talsperson Une Aina Bastholm i MDG til Dagbladet.

Hun viser til at MDG lenge har stått sterkt i Vardø.

- Ørjan har utklasset Oslo og alle kommuner i Norge. Vardø blir for oss både kommunen hvor vi gikk fram mest sammenliknet med sist valg, og hvor vi har størst oppslutning, og jeg gleder meg over at Ørjan nå blir heltidspolitiker, sier hun.

Så langt ser Jensen ut til å bli landets eneste MDG-ordfører, men partiet har også sikret seg varaordfører flere steder i dette kommunevalget.

SE UNE SPØRRES UT: Miljøpartiet De Grønnes talsperson, Une Bastholm, møtte i Dagbladets valgbod foran Stortinget til utspørring denne valgkampen. Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media