MISTET TRE SAUER: Tre av Ørjan Karlsens sauer døde i helga. Foto: Sebastian Karlsen
MISTET TRE SAUER: Tre av Ørjan Karlsens sauer døde i helga. Foto: Sebastian KarlsenVis mer

Ørjans sauer ble jaget på sjøen av løshund. - Folk må passe bedre på

Løs til tross for båndtvang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er tragisk, sier sauebonde Ørjan Karlsen i Konsvikosen i Lurøy til Dagbladet.

I helga mistet han tre av sauene sine.

- Det var en hund som sprang etter en saueflokk. Tre av dem havnet på sjøen, og druknet der av utmattelse, sier han.

- Var i fin form Han vet ikke hvem som eier hunden som gikk løs, trolig natt til søndag. Obduksjonen viser at de er bitt av en stor hund før de havnet på sjøen, ifølge sauebonden.

TO SAUER OG ETT LAM: De to sauene og det ene lammet druknet på sjøen. De er delvis blodige som følge av obduseringen, forteller sauebonden. Lammet var bitt i lysken og i ryggen. Foto: Sebastian Karlsen
TO SAUER OG ETT LAM: De to sauene og det ene lammet druknet på sjøen. De er delvis blodige som følge av obduseringen, forteller sauebonden. Lammet var bitt i lysken og i ryggen. Foto: Sebastian Karlsen Vis mer

- De var i fin form da de ble observert på lørdag. Søndag fikk vi beskjed om at noen hadde funnet et dødt lam, og da vi undersøkte fant vi ytterligere to sauer. Det er forferdelig at ikke folk passer på hundene sine, sier Ørjan.

Det var Rana blad som først skrev om saken.

- Skremt uti vannet Ørjan sier til Dagbladet at han har sine mistanker om at løse hunder har tatt sau i området tidligere.

- Men jeg har aldri funnet døde lam på denne måten. Det er vanskelig terreng her, så de kan være i områder der man ikke finner dem, sier han.

- Men vi har tidligere, på samme sted, observert at sau er skremt uti vannet av hund. Men den gang klarte vi å berge sauen.

Det klarte de ikke i helga, i bygda med omlag 100 innbyggere. Sauebonden har ikke trua på at han kommer til å få vite hvem som eier hunden som sto bak angrepet.

- Men jeg vil at det skal skrives om, for dette er et generelt problem her og flere andre steder. Oppfordringen min er å holde hundene i bånd og ha kontroll på dem både natt og dag. Folk må passe på. Det er jo båndtvang her hele året, sier han.

INGEN Å MISTE: Ørjan sammen med noen av sine omlag 300 sauer på gården. Foto: Sebastian Karlsen
INGEN Å MISTE: Ørjan sammen med noen av sine omlag 300 sauer på gården. Foto: Sebastian Karlsen Vis mer

Ørjan har anmeldt forholdet, men har liten tro på at det gjør noe med saken.

- Det er vel også tvilsomt at noen kontakter meg og forteller at det var deres hund etter artikkelen. At det skjer noe videre, har jeg ikke trua på, sier han til Dagbladet.

SAUEBODE: Ørjan Karlsen er sauebonde i Konsvikosen i Lurøy kommune i Nordland. Foto: Sebastian Karlsen
SAUEBODE: Ørjan Karlsen er sauebonde i Konsvikosen i Lurøy kommune i Nordland. Foto: Sebastian Karlsen Vis mer