Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orkan herjer vilt

LONDON (Dagbladet): Vind med opptil orkan styrke skapte kaos, fortvilelse og sorg over store deler av Storbritannia i går. Flere mennesker er omkommet i herjingene til de verste stormene siden den tragiske vinterstormen i 1987.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stena Line-ferjen «Discovery» fikk også hard medfart i stormen. I Nordsjøen ble katamaran-ferja møtt av storm og bølger, og plater fra baugpartiet ble flerret av. Ingen av de vel 900 passasjerene ble skadd, men et 50-tall biler fikk større og mindre skader. «Discovery» går i trafikk mellom Harwich i England og Hook i Nederland.

Strømbrudd

Over 300 000 husstander mistet strømmen som følge av uværet. Dette skjedde etter at trær brakk og tok med seg el-nettet. I tillegg ble flere høyspentmaster regelrett blåst over ende.
Det var i Sør-England og Sør-Wales orkanen raste verst. Vindkastene var oppe i 180 kilometer i timen, og tak, piper, vegger, trær og hele hus ble kastet i lufta.

Politiet valgte i går ettermiddag å gå ut med følgende oppfordring til folk:

- Hold dere hjemme. Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Alt flyr gjennom lufta.

Sjødrama

Det var også dramatikk da en spansk tråler fikk problemer i orkanen. Mannskapet nektet å forlate tråleren, og til slutt fikk redningsmannskapet trukket tråleren til havn.

En spansk sjømann ble kastet over bord, men han ble reddet fra det frådende havet etter kjempeinnsats fra de øvrige om bord.

Flere steder i Wales har problemene vært enorme. En bygning kollapset i Basset Street i Canton, men ingen ble skadd.

Svært nær en fryktelig ulykke var det også da et stort tre ble kastet inn i et hotell i Kidwelly i Wales. Ingen var inne på de rommene som ble skadd.

I tillegg til orkanen som herjet gikk også flere elver over sine bredder. Flere biler ble tatt av vannmengdene, og ødeleggelsene sør i England rapporteres å være omfattende.

På Heathrow flyplass hersket det kaos. Svært mange flyavganger ble kansellert, og mange hadde problemer med å komme seg hjem etter opphold i London. Også trafikken til Norge hadde problemer.

Drept

Også andre deler av Europa er rammet av stormen. I Frankrike ble tre mennesker drept i en bilulykke forårsaket av uværet fredag. Ytterligere tre personer ble skadd i går, da et tre falt over et telt som ble brukt som hovedkvarter for redningsarbeidet i Bretagne.

Det er meldt om dødsfall som følge av stormen både i Belgia og Tyskland, og i Portugal lette kystvakten etter fire franskmenn som var savnet etter at seilbåten deres ble funnet sterkt ødelagt på stranda.
Meteorologene varslet at stormen ville øke i styrke utover søndagskvelden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!