Orkan i kastene ved Stad

Oljeplattformer og skip forbereder seg på uvær i ettermiddag. Full storm fra Møre til Nordland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Send inn dine værbilder til Dagbladet.no på sendinn@gmail.com. Dagens beste bilde premieres med reisegavekort til en verdi av kr. 5000,-

(Dagbladet.no): Stormen nådde som varslet norskekysten i natt. Først traff den Stad med full styrke. Nå beveger den seg nordover og truer Trøndelag og Nordland.

- Vinden har vært kraftig ved Stad. I morgentimene ble det målt orkan styrke ved to fyrstasjoner, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

Vindstyrken ble målt til 35 meter per sekund. Grensa for orkan er 33 meter per sekund.

- Ellers har ikke vinden vært så kraftig enda, men det vil bli mer vind. Stormen trekker nordover og i ettermiddag og kveld vil det komme opp i full storm fra Stad i Sogn og Fjordane til Salten i Nordland, sier meteorologen.

12,5 meter høye bølger nå

Met.no gikk i går ut og meldte om 15 meter høye bølger utenfor kysten av Møre til og med Nordland. Ved Heidrun-plattformen i Nordsjøen begynner bølgene å dra seg opp.

- Det er grov sjø, med bølger på mellom 8 og 12,5 meter. Det ekstreme været har ikke slått til ennå, det skal bli verre, sier radiooperatør Bengt Johnsen til Dagbladet.no.

VINTERSTORM-05: Kråkenes fyr i Vågsøy kommune i februar i fjor. I natt ble det målt orkan styrke ved fyret. Foto: SCANPIX
VINTERSTORM-05: Kråkenes fyr i Vågsøy kommune i februar i fjor. I natt ble det målt orkan styrke ved fyret. Foto: SCANPIX Vis mer

- Sjøen er hvit og det er stor bygeaktivitet med blå himmel og kraftig nedbør om hverandre, forteller han.

Plattformen merker likevel ikke mye til været ennå, fordi de ligger høyt.

- Men hvis det blir opp i orkan, kommer vi til å merke det, sier han.

Trafikken nesten i rute

Hurtigrutene merket lite til vinden i natt. Nordgående hurtigrute MS Richard With gikk over Stad i 03-tida.

- Det gikk veldig bra. Det var sterk storm, i korte øyeblikk oppe i orkan styrke, men vindretningen var gunstig og det var ikke voldsom sjø. Vi gikk litt ut før vi svingte inn igjen, sier kapteinen på MS Richard With, Odd-Roar Jørgensen, til Dagbladet.no.

Hurtigruta er likevel cirka en halv time forsinket. Andre hurtigruter forbereder seg også på å måtte gå andre leier, og på at det kan bli vanskelig å komme inn og ut av trange havner.

Lokale ferjer vil kunne få større problemer.

Ved 10-tida i dag blåste det kraftig på tvers av rullebanen på Vigra, men alle fly har kommet og gått som normalt, opplyser Avinor ifølge NTB.

Det er også meldt om høy vannstand langs kysten. Fra Rørvik i Nord-Trøndelag til Narvik kan vannstanden bli mellom en og halvannen meter høyere enn det som er oppgitt i tidevannstabellen. Det er også meldt om mye nedbør.

Sikre båter og hus

Vann og vind vil kunne gjøre skade på hus, båter og trær ved kysten. Men ifølge meteorologen gjør den spesielle vindretningen at stormen først og fremst vil herje kysten og ikke nå inn til byene. Det at det ikke forventes store konsekvenser av uværet, er årsaken til at januar-stormen ikke har fått noe navn.

Følgende råd fra Norsk Naturskadepool kan likevel være til hjelp for de som bor ved kysten:

1. Sørg for at konstruksjoner med stort vindfang er forsvarlig forankret.

2. Båter i opplag, le-vegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger.

3. Husk at løse gjenstander kan skape farlige situasjoner.

4. Alle bygg under oppføring bør sikres ekstra godt.

På grunn av høyvann og høye bølger bør også båter og naust sikres.

Varmt

Det samme lavtrykket som skaper storm langs kysten, gir mildvær i nesten hele landet. Bare Finnmark fylke har minusgrader i dag, ned i minus 19 på det kaldeste. Varmest er det i Tafjord på Sunnmøre.

- Det er målt 13 grader i Tafjord og på Sunndalsøra i dag. Også i Oslo er det varmt, seks grader ble det målt i dag på Blindern, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe.

Dagbladet.no forbeholder seg retten til å bruke alle bidrag som blir sendt inn til fotokonkurransen, også de som ikke blir premiert.

Lavtrykket er tegnet oppå satelittbildet av uværet som raser oppover langs kysten.
VINTERSTORM-04: Vinterstormer er slett ikke uvanlig langs norskekysten. Her fra Atlanterhavsveien ved Kristiansund i 2004.