-ORKAN: Det kraftige lavtrykket som er på vei mot England kan føre til vind i orkan styrke, melder britiske medier. Grafikk: StormGeo
-ORKAN: Det kraftige lavtrykket som er på vei mot England kan føre til vind i orkan styrke, melder britiske medier. Grafikk: StormGeoVis mer

Orkan kan treffe London i morgen

Det kraftige lavtrykket vil deretter sneie norskekysten, og treffe Sør-Sverige og Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Et kraftig lavtrykk når de britiske øyer i morgen og tidlig mandag morgen, og det er fare for at vinden kan øke til orkan styrke, sier vakthavende meteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk Institutt til Dagbladet.

Flere britiske medier melder at uværet, som blant annet er på vei mot London, ser ut til å bli det kraftigste siden 1987.

Vinden kan komme opp i 140 kilometer i timen, og myndighetene frykter strømmbrudd, fallende trær og store trafikale problemer, skriver Storm.no. Det advarers mot så mye som 30 millimeter nedbør, kraftig vind og oversvømmelser.

Har kurs mot Skandinavia Norske meteorologer følger nøye med på uværet, for etter at det har passert de britiske øyene har det kurs rett mot Sør-Skandinavia.

- Lavtrykksenteret fortsetter inn i Nordsjøen og setter kursen mot Sør-Norge. Det er ventet å treffe Agder og helt sør på Østlandet seint mandag kveld og natt tirsdag, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo, Beathe Tveita til Dagbladet.

På sin ferd over Nordsjøen vil lavtrykket svekkes noe, men det kan gi liten storm i ytre strøk av Agder og sør i Rogaland, forteller hun.

Sverige og Danmark vil rammes enda hardere av uværet.

- Der er det snakk om storm, sier Tveita.

- Store ødeleggelser I øyeblikket holder lavtrykket på å utvikle seg sørøst for Newfoundland, og vil bevege seg øst over Atlanterhavet de neste dagene. I løpet av søndag kveld vil det nå sørøst av Irland, og natt til mandag vil det bevege seg inn mot Sør-England, opplyser Tveita.

- Samtidig vil det forsterke seg og bli et stormsenter. Fremdeles er vindstyrken usikker, men siste prognose viser at det er snakk om full til sterk storm, altså hakket før orkan, sier hun.

Og ifølge meteorolog Johansson ved Meteorologisk Institutt er dette ekstremværet noe man virkelig bør ha respekt for.

FORTSETTER MOT SKANDINAVIA: Etter at det kraftige lavtrykket har passert de britiske øyene har det kurs mot Sør-Skandinavia. Fargene viser vindstyrken. Gult, oransje og rødt er kuling, fiolett storm. Grafikk: StormGeo
FORTSETTER MOT SKANDINAVIA: Etter at det kraftige lavtrykket har passert de britiske øyene har det kurs mot Sør-Skandinavia. Fargene viser vindstyrken. Gult, oransje og rødt er kuling, fiolett storm. Grafikk: StormGeo Vis mer

- En orkan vil gi store ødeleggelser, sier han.

Ustabil neste uke I Norge vil uka som kommer forøvrig bli mild og våt, opplyser han.

- Det ser mildt ut, og det blir ingen vinter i Sør-Noge, men temperaturene ser ut til å falle gradvis utover uka. Generelt får vi en ustabil og våt værtype med en del nedbør, som vil komme som snø i Troms og Finnmark, sier Johansson.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer