TREFFER FLORIDA: Orkan «Hermine» vokser i styrke, og er ventet å treffe USA. - Dette er livsfarlig. Orkanen blir stadig sterkere, sier Floridas guvernør Rick Scott. Video: Storyful Vis mer

Orkan på vei mot Florida: - Det blir livstruende

Orkanen «Hermine» treffer land i morgentimene norsk tid. Myndighetene frykter for menneskeliv.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere delstater i USA holder pusten i påvente av orkanen «Hermine», som forventes å treffe land i morgentimene fredag morgen, norsk tid.

Det er sendt ut stormvarsler i en rekke amerikanske delstater, fra Florida til North Carolina, via Georgia, og «Hermine» vil trolig produsere vindkast opp mot 120 kilometer i timen.

Myndighetene i delstatene frykter for liv og helse til innbyggerne i de mest utsatte områdene. Florida-guvernør Rick Scott har erklært unntakstilstand i 51 fylker i delstaten og samtidig bedt innbyggerne stålsette seg for været som nå er i vente.

«Hermine» blir trolig en kategori 1-orkan. Det er 11 år siden en orkan sist slo i land i Florida. Den gang var det orkanen Wilma.

- Livstruende

11 sammenhengende år uten orkan i Florida er det lengste strekket som er målt i delstaten på 130 år.

- Vi forventer stormflo, oversvømmelser, strømbrudd, kraftig vind og veltede trær, sa Rick Scott til pressen ifølge CNN.

Guvernøren var tydelig på at «Hermine» utgjør en tydelig fare for liv og helse til innbyggerne i delstaten hans.

- Stormen blir livsfarlig, advarte Scott videre.

- Orkanen ligger og lurer

Allerede har vannstanden steget betydelig flere steder langs kysten i Florida. Ifølge NBC News kan deler av Florida bli rammet av kraftig flom det neste døgnet. Også NBCs kilder bruker betegnelsen «livstruende» om både orkanen og den påfølgende høye vannstanden.

Flere titalls skoler er nå stengt, og det er også fare for tornadoer i kystnære områder i solskinnsstaten Florida. Alle offentlige kontorer i Florida holder stengt fredag.

- Orkanen ligger og lurer rett uten for kysten. Hele Big Bend (et område i Florida, journ. anm.) kan vente seg en brutal natt, sa værmelder Ari Sarsalari til The Weather Channel.

Floridas øverste sjef for lovreguleringer, Pam Bondi, har nå aktivert delstatens mekanismer for å unngå enorme prisstigninger på varer som bensin og vann.

Unntakstilstand i Georgia også

6000 personer fra nasjonalgarden står ifølge guvernør Scott parat til å bistå delstaten i kaoset som kan inntreffe når «Hermine» treffer land. Tusenvis av sandsekker også er delt ut til sivilbefolkningen.

Fem fylker nordvest i Florida er nå evakuert, ifølge BBC.

Også i Georgia forbereder myndighetene seg på orkanen «Hermine». Guvernør Nathan Deal har erklært unntakstilstand i 56 av delstatens fylker.