Skal bøtte ned - igjen:

Orkan-rester på vei

Nok en gang lyser farevarslene gult på rekke og rad.

REGN PÅ VEI: Restene av en orkan kan sørge for at det vil bøtte ned flere steder på Sør- og Østlandet de kommende dagene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REGN PÅ VEI: Restene av en orkan kan sørge for at det vil bøtte ned flere steder på Sør- og Østlandet de kommende dagene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Etter en klissvåt start på uka i Sør-Norge, er det nok en gang duket for farevarsler flere steder.

I Agder er det sendt ut farevarsel for mye regn gjeldende fra onsdag kveld til første del av torsdag. I løpet av 12 timer kan det komme 50-60 millimeter med regn - enkelte steder mer, ifølge meteorologene.

Deretter trekker uværet mot Østlandet, hvor det er sendt ut farevarsel for både torsdag og første del av fredagen.

På Østlandet kan komme 40-60 millimeter i løpet av 24 timer, og enkelte steder mer, skriver Meteorologisk institutt i farevarselet.

Det vil også være lokalt kraftige byger på 10-15 millimeter i timen.

Orkan-rester

Det er imidlertid usikkert hvor nedbøren vil ramme, ifølge meteorologene.

- Mye regn betyr fare for overvann, så pass på at sluk og takrenner er åpne så vannet kan renne fritt. Og kjør etter forholdene, det er fare for vannplaning, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt til Tønsbergs Blad.

Hun forklarer at lavtrykket som er ventet, kommer inn fra vest/sørvest.

- Det er restene av en gammel orkan. Det er normalt at de lavtrykkene vi får innover oss om høsten, er eks-orkaner som har roet seg betraktelig ned på reisen. Selv om de altså kan inneholde mye regn, sier Wiberg til avisa.

Flere farevarsler

Regnbygene øker faren for jord- og flomskred, ettersom bakken allerede er ganske mettet med vann. Spesielt gjelder dette dersom nedbøren rammer i de samme områdene som «Hans».

FAREVARSLER: Det er sendt ut flere farevarsler, men meteorologene er fortsatt usikre på akkurat hvor det verste regnet vil ramme. Foto: Meteorologisk institutt
FAREVARSLER: Det er sendt ut flere farevarsler, men meteorologene er fortsatt usikre på akkurat hvor det verste regnet vil ramme. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

- Nedbørens mengde og plassering er noe usikker, og skredfaren ventes å bli størst i dalstrøkene som får mest nedbør. Områdene som ble rammet av ekstremværet Hans, kan være ekstra sårbare, skriver Meteorologisk institutt.

Med mye nedbør, øker også flomfaren igjen. Både for deler av Viken. Innlandet, Telemark og Vestfold, og Oslo, er det ute farevarsel for flom på gult nivå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer