Orkanen Beta mister styrke

Sakker ned farten på vei innover Nicaragua, men mange hjem er ødelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tusenvis av innbyggere på Nicaragua søkte ly søndag for orkanen Betas kraftige regnskyll og vindkast, og myndighetene varslet om jordskred og omfattende oversvømmelser, melder CNN. Orkanen var da en kategori 3, men ved morgentimene mandag ble orkanen trappet ned til kategori 2 og tropisk storm av USAs nasjonale orkansenter.

Store skader

På sitt kraftigste raste orkanen Beta, den 26. navngitte stormen i Atlanterhavets orkansesong, innover Nicaragua og dro med seg trær og hustak. Beta forårsaket store oversvømmelser og fikk hele fire elver til å gå over sine bredder i Honduras. Da Beta ble nedgradert til en kategori 2-orkan, hadde den vindstyrker på 168 kilometer i timen. Den kastet seg over byen Sandy Bay og ødela nær 80 prosent av trehyttene. De 3000 innbyggerne i byen hadde flyktet på forhånd, melder CNN.

Først forberedte myndighetene evakuering av flere tusener innbyggere fra regionen som ligger nord-øst i Nicaragua, nær Honduras-grensen. Beta tok derimot en uventet sving mot sør og Nicaraguas hovedkystlinje.

Borgermesteren Jack Howard i kystbyen Laguna de Perlas fortalte lokale TV-stasjoner at 700 mennesker var fanget på grunn av mangel på båtbensin i kystbyen Tasbapauni som ligger adskilt fra fastlandet. Ytterligere 10 mennesker ble meldt savnet etter at båten trolig gikk under da de kjempet mot stormen Beta i en kystby i nord, melder nyhetsbyrået Associated Press.

- Ingen ble skadet, ingen ble drept, takk Gud, sa president Enrique Bolanos, skriver AP.

Blir svakere

Meteorologene spår at Beta vil fortsette å miste styrke etter hvert som stormen beveger seg lenger inn i landet. Mandag kveld vil stormen kun være et tropisk lavtrykk.

Tidligere denne måneden mistet en håndfull mennesker livet da Mexico, Haiti, Jamaica og Florida ble herjet av kategori 4-orkanen Wilma.

OVERSVØMMELSER: Innbyggere prøver å redde båtene sine fra oversvømmelser etter at orkanen Beta rammet Puerto Cabezas i Nicaragua, 540 kilometer nordøst for hovedstaden Managua.
TROPISK STORM: Orkanen Beta er nedgradert til kategori 2, og klassifiseres nå som en tropisk storm. Her samler skyene seg over byen Tegucigalpa i Honduras lørdag 29.oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer