Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Orkanen beveger seg veldig snodig

Meteorologisk institutt på Blindern tror «Frankenstorm» kan bli svært kraftig. - Kan komme som kraftig kuling til vår del av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fremdeles uklart hvor orkanen Sandy treffer land. Så langt viser prognosen at den går inn et sted mellom Delaware og New York.

- Det ser litt snodig ut hvordan den beveger seg. Den har kommet sørfra via Karibien da den begynte å bli kraftig, så har den gått nordover utenfor østkysten av USA, men nå ser det ut til at den skal bevege seg nordvest. Det er uvanlig, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Uvanlig og trolig historisk Årsaken er i praksis en «kollisjon», forklarer han.

- Vanligvis ville den ha fortsatt nordover og ut i kaldere deler av Atlanterhavet og etterhvert dødd ut, men i dette tilfellet oppstår det ustabile forhold som følge av at den varme vinden fra orkanen treffer kald luft som strømmer sørover fra Canada, sier Johnsen videre.

FRYKTER STOR ØDELEGGELSE: Her treffer bølgene en sjøvegg som man håper kan redde disse utsatte husene i Longport i New Jersey mens Sandy nærmer seg. Foto: AP Photo/Joseph Kaczmarek/NTB Scanpix
FRYKTER STOR ØDELEGGELSE: Her treffer bølgene en sjøvegg som man håper kan redde disse utsatte husene i Longport i New Jersey mens Sandy nærmer seg. Foto: AP Photo/Joseph Kaczmarek/NTB Scanpix Vis mer

- Det som skjer når disse to vindene treffer hverandre er at det vil skje en intensifiering og en dreining nordvest. Og der ligger blant annet New York og andre tett befolkede områder, forklarer statsmeteorologen.

Myndighetene i områdene som trolig er i Sandys dødelige rute har satt i verk omfattende tiltak - blant annet evakuering i områder som er spesielt sårbare.

- New York har som kjent ingenting som kan ta i mot og stoppe dette, og de amerikanske delstatene er som kjent ganske flate. Det er derfor myndighetene har iverksatt alle disse planene, til tross for at orkanen akkurat nå ikke er veldig sterk, sier Johnsen.

Sjønivået kan stige Det ligger an til at orkanen kan bli historisk sterk. Han tror orkanen kan gjøre svært stor skade.

STILLE FØR STØRMEN: Mørke skyer truer over New York før orkanen Sandy er på vei. Foto: Reuters/Carlo Allegri/NTB Scanpix
STILLE FØR STØRMEN: Mørke skyer truer over New York før orkanen Sandy er på vei. Foto: Reuters/Carlo Allegri/NTB Scanpix Vis mer

- Den kan heve sjønivået en god del, og dermed stå for oversvømmelse. Dessuten vil nok mye viktig infrastruktur blir berørt.

Han forteller at det foreløpig er ingenting som tyder på at Sandy vil lage trøbbel eller noen som helst konsekvenser for Norge.

- Om den går innover land vil den miste en del av sin kraft. Det kan hende det kommer en kraftig kuling over til vår del av verden, men når de kommer pleier de å gå sør for Skandinavia.

ORKAN: Her ser man orkanen Sandy fra lufta. Foto: EPA/NOAA/NTB Scanpix
ORKAN: Her ser man orkanen Sandy fra lufta. Foto: EPA/NOAA/NTB Scanpix Vis mer

- I kjøligere hav mister den mye av sin kraft. Skal den videreutvikle seg må den ha rundt 26 grader eller mer, og det ikke bare i overflaten. Så varmt er det ikke nord i Atlanterhavet, så det er lite som tyder på at dette påvirker oss, sier statsmeteorolog Johnsen.

Har hatt orkanrester Han forklarer at det er selve bakgrunnen for hvorfor man stadig hører om nye orkaner og tropiske stormer i USA, men at dette sjeldent skjer i Norge.

- Vi har hatt besøk av rester av tropiske orkaner som har intensivert sør for Island og nærmet seg Norge. Det har kommet til oss og sått for ødeleggelser, så vi er ikke helt fremmed for det.

TILFLUKTSROM: Det har blitt opprettet hundrevis av tilfluktsrom til innbyggere som har blitt evakuert på grunn av Sandy. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TILFLUKTSROM: Det har blitt opprettet hundrevis av tilfluktsrom til innbyggere som har blitt evakuert på grunn av Sandy. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media