Orkanen «Bret» truer Texas

Kystområdene i det sørlige Texas og nordøstlige Mexico forbereder seg så godt de kan på møtet med orkanen «Bret»s raseri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen beveget seg langsomt over Mexico-gulfen. Den snurret rundt med en vindstyrke på 220 kilometer i timen og slapp løs tropiske regnskyll.

«Bret» er klassifisert som en type fire-orkan, det vil si at den er i stand til å forårsake ekstreme ødeleggelser. Kategorien overgås bare av type fem, som er i katastrofe-klassen, med vinder på 251 kilometer eller mer.

Meteorologene regnet med at orkanen ville treffe land nær Corpus Christi, den største byen på den sørlige delen av Texas-kysten, enten sent søndag eller tidlig mandag morgen.

Det nasjonale orkansenteret i Miami spådde 30 centimeter nedbør i stormens kjølvann, og en farlig flodbølge på opp mot 4,6 meter som ville slå inn over kystområdene.

Myndighetene ga lørdag ordre om evakuering av visse sårbare kystområder, herunder populære strender som South Padre Island.

- Vi kan i ettertid bli kritisert for å ha ryddet øya uten grunn, men jeg vil heller være føre var, sa Ed Cyganiewiecz, borgermester på South Padre Island.

Texanere som bor nær Mexico-gulfen ilte til byggevareforhandlere for å kjøpe sponplater til å dekke til vinduene med, og sørget for å ha nok av flaskevann og lommelykter.

Det ble åpnet for midlertid opphold i skoler og andre offentlige bygninger, og myndighetene tilrådet at de som kunne burde dra til innlandet til stormen var forbi.

Texas' justismyndigheter evakuerte 3.000 fanger med buss fra fengsler i Brownsville-området og overførte dem til fengsler lenger nord.

(NTB-Reuters)