Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orkanen Danielle kan gi Norge ekstremvær

Orkaner er underveis i Atlanterhavet. Det kan gi høljregn, flom og skred langs hele norskekysten.

 Ekstremværet Danielle oppnådde orkan-status onsdag, og beveger seg nå nordover. Satelittfoto: AFP/ HO/ NOAA/ SCANPIX.
Ekstremværet Danielle oppnådde orkan-status onsdag, og beveger seg nå nordover. Satelittfoto: AFP/ HO/ NOAA/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Orkansesongen er i gang, og det ligger an til en høst med ekstremvær som høljregn, flom og skred her til lands.

- Det blir interessant å følge med på orkansesongen. Det er temperaturrekord i Atlanterhavet nå, mellom en og to grader over normalen. Det kan gi seg utslag i sterke orkaner inn mot Karibien, Mexicogolfen og deler av USA. Forlengelsen av disse værsystemene kan gi store nedbørsmengder hos oss. Det øker faren for ekstremvær hos oss, sier klimaforsker Helge Drange ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.

Tok liv
Rester av orkaner har tatt liv i Norge før. Høsten for fem år siden oppstod ekstremværet Kristin som en direkte forlengelse av orkanene Maria og Nate. Natt til 14. september regnet det voldsomt i Bergen. Klokka halv ett om natta gikk raset i boligområdet Hatlestad terrasse. Raset traff fem rekkehus, drepte tre personer og såret syv. Deriblant Kristina Hjartåker (5), som seinere døde på sykehus.


Tre orkaner kommer
Akkurat nå truer en orkan og en tropisk storm i Atlanterhavet, Danielle og Earl. Frank bygger seg opp i Stillehavet.
National Hurricane Center har i dag utstedt advarsler om orkanene. Danielle ligger nå ved Den dominikanske republikk. I dag har den nådd kategori 4 i styrke på Saffir-Simpson-skalaen som går fra 1-5.

VÅTT: Vannet flommet opp langs husveggene på Bryggen i Bergen under flommen vinteren 2005. Høsten kan bli likedan. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
VÅTT: Vannet flommet opp langs husveggene på Bryggen i Bergen under flommen vinteren 2005. Høsten kan bli likedan. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer

I NVE følger de nøye med.

- Det ser ut til at det kan bli en dramatisk orkansesong, noe som har sammenheng med El Nino-syklusen i Stillehavet. Danielle er i ferd med å gå nordover. Det kan bli ekstremvær i Norge i høst, men det er for tidlig å si. Orkanene kan plutselig skifte retning. De fleste årene går det ikke vår vei, men noen år er det veldig opphopning, sier forsker Lars Andreas Roald. 

Kysten er utsatt
Ekstremværet kan treffe Norge hvor som helst langs kysten, fra Sørlandet til Lofoten. Ifølge ekspertene er det største fare for flom. Skredfaren er mindre.

RASDRAMAET: Slik så det ut etter rasulykken i Hatlestad terrasse i Bergen i 2005, der flere døde og ble såret. Foto: Oddmund Lunde/ Dagbladet.


Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
RASDRAMAET: Slik så det ut etter rasulykken i Hatlestad terrasse i Bergen i 2005, der flere døde og ble såret. Foto: Oddmund Lunde/ Dagbladet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer

- Det er grunn til aktsomhet når det gjelder flom, mens det er mindre vanlig med skred langs kysten. Hatlestad terrasse var et unntak. Men det avhenger av grunnforhold, hvor bratt det er og hvor mettet bakken er med vann. Dette er vanskelig å spå, sier Roald.

Slik beveger været seg
Orkaner oppstår typisk like utenfor kysten av Afrika fra august til september. Noen går over land og mister mye styrke. Ikke sjelden går de mot Mexicogolfen og USA og gjør stor skade, slik orkanene Katrina og Rita gjorde i ekstremåret 2005. Ofte krysser den fuktige luften Atlanteren som en atmosfærisk elv som tar opp mer fuktighet underveis. Når lufta treffer våre fjell, blir den presset oppover og nedkjølt. Da kommer det mye nedbør på kort tid. Selv om alt ligger til rette for en ekstremhøst, finnes det bremsemekanismer som kan stagge været.

- Sand fra Sahara kan gjøre luften tørrere, og store hastighetsforskjeller i atmosfæren vil ta ut energi, sier Helge Drange.

KATRINA: En av de største katastrofene som har rammet USA. Her bærer folk vekk eiendeler gjennom en oversvømt gate. Restene av orkaner som Katrina treffer Norge med jevne mellomrom. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/ SCANPIX.
KATRINA: En av de største katastrofene som har rammet USA. Her bærer folk vekk eiendeler gjennom en oversvømt gate. Restene av orkaner som Katrina treffer Norge med jevne mellomrom. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/ SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling