Orkanen Dean hamrer løs mot Jamaica

Den kraftige orkanen har nådd Jamaica. Myndighetene har innført portforbud og kuttet strømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Dean slo i går kveld inn over Jamaicas strender med kraftige vindkast og voldsomme regnbyger.

Få av innbyggerne ser ut til å ha fulgt statsminister Portia Simpson Millers oppfordring om å forlate sine hjem og gå i tilfluktsrommene, melder NTB.

- For siste gang; jeg ber dere om å dra, ellers vil dere utsette dere selv for fare, lød den siste innstendige bønnen fra statsministeren til folk bosatt i de mest utsatte områdene.

Myndighetene har opprettet over 1.000 tilfluktssentre i skoler, kirker og idrettshaller, men bare 47 av disse hadde søndag kveld mottatt orkanflyktninger.

En av årsakene til dette kan være at folk frykter hjemmene deres vil bli plyndret mens de er borte.

- Det er for mye kriminalitet i Kingston. Jeg forlater ikke hjemmet mitt, sier Paul Lyn til nyhetsbyrået AP.

Blåser 235km i timen
Meteorologene varslet 500 millimeter nedbør og
vindkast på opp mot 235 kilometer i timen i løpet av det kommende døgnet.

Dean er fortsatt «bare» en kategori 4-orkan, men kan utvikle seg til en monsterstorm i kategori 5 før den når Yucatán-halvøya i Mexico, muligens allerede mandag kveld.Alle flyplasser på Jamaica ble stengt lørdag og alle politifolk, brannmannskaper og fengselsbetjenter er i høyeste beredskap.

ORKANEN HAR NÅDD JAMAICA:  Orkanen Dean herjer Jamaica i natt. Svært få av innbyggerne har fulgt statsministerens oppfordring om å gå i tilfluktsrommene. Disse innbyggerne i Kingston har imidlertid tatt oppfordringen på alvor. Foto: Andres Leighton/ AP Photo
ORKANEN HAR NÅDD JAMAICA: Orkanen Dean herjer Jamaica i natt. Svært få av innbyggerne har fulgt statsministerens oppfordring om å gå i tilfluktsrommene. Disse innbyggerne i Kingston har imidlertid tatt oppfordringen på alvor. Foto: Andres Leighton/ AP Photo Vis mer

En rekke veier er blokkert av trær som har blåst over ende. I Kingston er en mann savnet, etter at et tre falt ned og knuste taket hans, melder Reuters.

Myndighetene har innført portforbud for å holde innbyggerne unna de farlige gatene, og for å unngå plyndringer i kjølvannet av ødeleggelsene. De har også  kuttet strømmen flere steder. 

Advarere nordmenn

Lørdag gikk Utenriksdepartementet ut med følgende advarsel til norske reisende på sine hjemmesider:

«Orkanen Dean, styrke 4, beveger seg vestover fra Karibien. Reisende anbefales å holde seg orientert om stormens utvikling og følge lokale myndigheters anvisninger.»

Norske Yvonne Reddy (39) er en av dem som er rammet av orkanen. Hun er på besøk hos kjæresten i Negril på Jamaica. Dagbladet.no snakket med henne da hun nervøst ventet på stormen i går kveld.

- Folk gjør seg klare. Alle spikrer for vinduene. Det gjelder å redde så mye som mulig. I går var det lange køer utenfor butikkene. Alle skulle hamstre mat. Vi var litt seint ute, så vi er uten brød. Butikkhyllene er nokså tomme nå, fortalte den nordnorske kvinnen som er bosatt i Risør.

Til nå har Dean krevd minst seks menneskeliv under sine herjinger i Det karibiske hav. Blant disse var en gutt som ble feid på havet mens han studerte bølgene i hovedstaden Santo Domingo i Den dominikanske republikk.

Orkanen Dean hamrer løs mot Jamaica

Ifølge de siste beregningene er Dean på vei mot Mexico. Stormvarsel er sendt ut også for Cayman Islands, Yucatan, Cuba, Den dominikanske republikk og Belize.

Dagbladet.no vil følge utviklingen i orkanområdet.

VIND OG REGN: En palme holder stand mot vinden i Kingston på Jamaica. Det kommende døgnet er det det ventet vindkast på opp mot 235 kilometer i timen.
I JAMAICA: Norske Yvonne Reddy (39) er midt i stormen på Jamaica.
FOLKETOMT SENTRUM: Bilde fra hovedstaden Kingston.