Orkanen Dean oppgradert til høyeste kategori

På vei mot Mexico i 240 kilometer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Dean tiltok i natt i styrke, og ble oppgradert til høyeste kategori som er fem.

Orkanen er da i samme kategori som Katarina som førte til flomkatastrofen i New Orleans i 2005.

Monsterstormen har nå direkte kurs for Yucatán-halvøya i Mexico, med store nedbørsmengder og vindstyrke på opp mot 240 kilometer i timen.


Ifølge meteorologene vil Dean trolig nå land tirsdag morgen norsk tid, men lokale myndigheter kunne mandag trekke et lettelsens sukk da det ble kjent at populære feristeder som Cancún ville unnslippe orkanens hovedløp, melder NTB.
Innbyggerne i grenseområdet mot Belize forbereder seg derimot på å måtte ta den verste støyten, og det samme gjør befolkningen i Mexicos lille naboland.

Det statelige oljeselskapet Petroleos de Mexico har evakuert 18 000 oljearbeidere i den sørlige delen av Mexico-gulfen. Tusenvis av turister er også evakuert, og innbygerne forbereder seg på en fryktelig storm.

Kan bli flom

Regnet som kommer i forkant av Dean har allerede begynt. Noen områder kan vente seg  opp til 500 millimeter eller en halv meter nedbør. Dette er ifølge National Hurricane Center nok til å føre til livstruende flom og jordras, skriver CNN.

- Hvis orkanen treffer slik det er spådd, frykter vi store flommer i hele landet, noe som kan føre til epidemier og mangel på rent vann, sier Kjell Einar Vestli som er stedlig representant for Norges Røde Kors i Belize.

FORBEREDER SEG PÅ ORKAN:  Roberto Pott (75)spikrer fast taket på familiens hus i Belize. Barnebarnet Zeine på 9 følger godt med. Orkanen Dean nærmer seg i oppgradert utgave. Foto: Brennan Linsley/AP Photo
FORBEREDER SEG PÅ ORKAN: Roberto Pott (75)spikrer fast taket på familiens hus i Belize. Barnebarnet Zeine på 9 følger godt med. Orkanen Dean nærmer seg i oppgradert utgave. Foto: Brennan Linsley/AP Photo Vis mer

Dean sveipet natt til mandag langs sørkysten av Jamaica der hustak ble revet av og veier ble sperret av flomvann og trær.Også Cayman-øyene unnslapp Dean, som i helgen kostet elleve menner livet på sin ville ferd over Martinique, St. Lucia og Hispaniola.

Så kraftige stormer som denne er svært sjelden. Bare tre stykker har nådd USA siden de startet å registrere dem, skriver AP.

Nordmenn ikke evakuert

34 norske turister som har reist til Playa del Carmen med Apollo Reiser, fikk mandag imidlertid beskjed om at de ikke vil bli evakuert.

– De har fått beskjed om å holde seg på hotellene sine, opplyste Apollo-agenten César Vela til NTB mandag kveld norsk tid.

– Alle hotellene har evakueringsplaner klare og sikre tilfluktssteder som gjestene fraktes til, forsikret Apollos informasjonssjef Helen Begby

KRAFTIG REGN: Det regner allerede i strie strømmer i Chetumal i Mexico.
FRA SATELITT. Monsterstormen har kurs mot Yucatán-halvøya i Mexico.
MONSTERSTORM: På Jamaica er det erklært unntakstilstand etter ødeleggelsene orkanen etterlot seg.