Orkanen Dean på vei mot USA

NASA vil hente romferja Endeavour fortere hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Stormen «Dean» som herjer i Karibia er nå kategorisert som en orkan av styrke fire. Med vindstyrker opp mot 215 kilometer i timen, har den retning Jamaica, som den treffer søndag. Dersom værmeldingene slår til, har orkanen da økt i styrke mot en kategori fem orkan – det sterkeste som er mulig på Saffir-Simpson skalaen, skriver cnn.com .

Fem mennesker på de karibiske øyene har så langt mistet livet i orkanens herjinger.

Endeavour tidligere hjem?

Dersom orkanen ikke avtar, vil den utover i uka treffe området på grensen mellom USA og Mexico. Det gir hodebry for NASA. Romferjen Endeavour ligger dokket  til den internasjonale romstasjonen (ISS) og skal etter planen returnere på onsdag. Orkanen «Dean» endrer muligens de planene, dersom den nærmer seg NASAs kontrollsenter i Houston, skriver AP.

NASA opplyser at dagens planlagte romvandring vil kortes ned i tid og gjøre romferjen klar for retur tirsdag. Da vil Endeavour være tilbake på jorda før en eventuell evakuering i Houston. Dersom Houstonmannskapet ikke kan ta imot Endeavour, må ferja lande på Kennedy Romsenter i Florida med færre folk til å ta imot og uten så gode forberedelsene som i Houston, skriver AP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer