Orkanen Dean på vei mot USA

NASA vil hente romferja Endeavour fortere hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stormen «Dean» som herjer i Karibia er nå kategorisert som en orkan av styrke fire. Med vindstyrker opp mot 215 kilometer i timen, har den retning Jamaica, som den treffer søndag. Dersom værmeldingene slår til, har orkanen da økt i styrke mot en kategori fem orkan – det sterkeste som er mulig på Saffir-Simpson skalaen, skriver cnn.com .

Fem mennesker på de karibiske øyene har så langt mistet livet i orkanens herjinger.

Endeavour tidligere hjem?

Dersom orkanen ikke avtar, vil den utover i uka treffe området på grensen mellom USA og Mexico. Det gir hodebry for NASA. Romferjen Endeavour ligger dokket  til den internasjonale romstasjonen (ISS) og skal etter planen returnere på onsdag. Orkanen «Dean» endrer muligens de planene, dersom den nærmer seg NASAs kontrollsenter i Houston, skriver AP.

NASA opplyser at dagens planlagte romvandring vil kortes ned i tid og gjøre romferjen klar for retur tirsdag. Da vil Endeavour være tilbake på jorda før en eventuell evakuering i Houston. Dersom Houstonmannskapet ikke kan ta imot Endeavour, må ferja lande på Kennedy Romsenter i Florida med færre folk til å ta imot og uten så gode forberedelsene som i Houston, skriver AP.

En annen mulighet er å la romferja bli lenger ute i rommet, men det er ikke ønskelig. For øyeblikket er Endeavour planlagt å starte på tilbake turen mandag.

– Vi har et stort ønske om å kunne ha mulighet til å avslutte operasjonen på tirsdag, sier operasjonsleder for Endeavour, Leroy Cain, ifølge Reuters.

Frykter det verste

Orkanen Dean på vei mot USA

Langtidsværmeldinger tyder på at «Dean» vil treffe Mexico-gulfen tidlig kommende uke, med en orkanstyrke på tre. Texas og Louisiana har derfor startet forberedelsene for å møte orkanen.

Louisiana-guvernør Kathleen Blanco oppfordrer statens innbyggere til «å være forberedt på det verste og håpe på det beste.» Louisiana fikk omfattende skader da orkanene Katrina og Rita traff i 2005.

Guvernøren i Texas, Rick Perry, har satt kriseapparatet i beredskap, og evakueringsplaner er under utarbeidelse.

Flere av øyene i Karibia har sendt ut stormvarsel, og politi, hæren og redningspersonell er flere steder satt i høy beredskap.

– Alle må ta trusselen svært alvorlig og sørge for alle nødvendige sikkerhetstiltak, sier statsminister Portia Simpson Miller på Jamaica.

Voldsomme herjinger

«Dean» har allerede herjet på de karibiske øyene Dominica, St.Lucia og Martinique. Blant annet en sju år gammel gutt og hans mor døde, da hjemmet deres ble knust under et jordras som følge av orkanen. Orkanen har revet av hustak, og det er meldt om store materielle skader. Store nedbørsmengder gjør at det er stor fare for jordras og oversvømmelser.

Samtidig har den tropiske stormen Erin tatt minst sju menneskeliv i staten Texas. En person mistet livet da et butikktak kollapset i Houston, skriver cnn.com. Regionen har allerede fått mer nedbør den det som er vanlig for et helt år, og vannet skaper store problemer for infrastrukturen og oversvømmer boliger.

DEAN: Satelittbilde av orkanen Dean, på vei inn i den østlige delen av Karibia. Dean er sesongens første orkan, og har nå en styrke på 4 på Saffir-Simpson skalaen. Foto: SCANPIX/EPA/NOAA
DEAN: Satelittbilde av orkanen Dean, på vei inn i den østlige delen av Karibia. Dean er sesongens første orkan, og har nå en styrke på 4 på Saffir-Simpson skalaen. Foto: SCANPIX/EPA/NOAA Vis mer

– Grunnen er allerede gjennomtrukket av regn, og med den mengden regn vi fikk i dag, skaper det oversvømmelser. Dersom det kommer mer nå vil det skape store problemer, sier organisator for redningsarbeidet, Orlando Hernandez til bbc.co.uk.

DEAN: Romferja Endeavour ligg i dokk ved den internasjonale romstasjonen (ISS). Her har den tatt bilde av orkanen Dean, som herjer i Karibia. NASA har bestemt at den mest sannsynlig vil starte Endeavours tilbaketur en dag tidligere, i frykt for at orkanen skal komme inn over Houston og NASAs kontrollsenter.
ERIN En mann ble funnet død i bilen sin, etter at han og bilen ble fraktet flere kilomter nedover en oversømt elv i Houston, Texas.
ERIN: Oversvømte gater i Houston, Texas. Den tropiske stormen Erin har forårsaket sju dødsfall de siste dagene.
DEAN: Orkanen Deans herjinger i Roseau på Dominica. Flere mennesker ble drept da orkanen sveipet over de karibiske øyene.
DEAN: Roseau havna på Dominica i etterdønningene av orkanen Dean. Orkanen er nå på vei mot Yukatan-halvøya i Mexico og det sørlige USA.