ORKAN: Orkanen Gert beveger seg ved USAs østkyst. Det betyr dårlig vær også her til lands. Foto: Skjermdump / Earth Nullschool
ORKAN: Orkanen Gert beveger seg ved USAs østkyst. Det betyr dårlig vær også her til lands. Foto: Skjermdump / Earth NullschoolVis mer

Orkanen «Gert» herjer i USA. Det er dårlig nytt for sommerværet

To store lavtrykk gjør at det går mot en våt helg i hele landet. Men sommertemperaturene vil fortsette ut uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Norge kan vente seg store mengder regn den neste tiden. Dette blant annet som følge av orkanen «Gert» herjer i USA, ifølge VG.

Den forårsaker en bølge av lavtrykk på den andre siden av Atlanterhavet.

- Fredag kveld, lørdag og tidlig om formiddagen søndag bør folk være obs på at det kan bli ganske vått i Telemark, Agder, Buskerud, Rogaland og Hordaland. I Sør-Norge vil det regne i større eller mindre grad hele helgen, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt overfor NTB.

Best i nord

Hun klarer ikke først ikke å utpeke noen «værvinner» denne helgen.

Etter å ha tenkt seg lenge og nøye om, går hun for de tre nordligste fylkene, selv om også de må belage seg på regn enkelte steder.

- I ytre strøk er det gode sjanser for sommerlige opplevelser i de nordlige fylkene, med sol og temperaturer opp mot 20 grader. Men det ligger et lavtrykk over Finland og Sverige som truer med regnbyger tett mot grensa, sier statsmeteorologen.

Lettere er det å utpeke helgens «værtyper», som igjen trues av tidvis intenst regnvær.

- Oppsummert blir det ustabilt i Sør-Norge, men helgen sett under ett er det her det blir våtest, særlig lørdag, sier statsmeteorologen.

Store lavtrykk

Sør-Norge vil i løpet av de nærmeste dagene bli rammet av et lavtrykk som onsdag ligger vest for Skottland. Onsdag kveld vil det ta med seg regn innover mot Vestlandet, før det beveger seg mot sørlige deler av Østlandet utover torsdag.

Lavtrykket vil bli liggende utenfor Vestlandet fram mot helgen, mens det snurrer rundt seg selv og tar med seg stadig ny nedbør fra Nordsjø-området inn over Sør-Norge.

Lavtrykket som kom inn fra Den engelske kanal og tok med seg 40–50 millimetervann inn over Østlandet onsdag, beveger seg samtidig nordover.

- Dette ligger nå over Trøndelag, og det tordner på kysten i Møre og Romsdal. Der blir det gradvis bedre mens nedbøren flytter seg nordover, og vi venter sol igjen og fint vær torsdag, sier Thyness.

Sommeren ikke over

De fleste som har planer om å arrangere noe utendørs i helgen, bør altså belage seg på regn på et eller annet tidspunkt. Bygene blir neppe store nok til å forårsake ødeleggelser, men meteorologen sier man bør være obs der det har regnet mye tidligere i uka.

- En eller annen gang blir glasset fullt, sier meteorologen.

Den gode nyheten er imidlertid at spådommen om tidlig høst temperaturmessig ikke ser ut til å gå i oppfyllelse.

- Det har jo vært nattefrost både i Sør- og Nord-Norge allerede i sommer, men med alle disse skyene over Sør-Norge tror jeg ikke det blir noe tema i helgen. På klare netter i nord kan det kanskje være muligheter for frost, sier Thyness.

- Men på dagtid vil temperaturen i nord ligge et sted mellom 15 og 20 grader, og i sør og østafjells venter vi temperaturer ute på 20-tallet. På Vestlandet ventes det mye regn, så der kan vi kanskje ikke håpe på å se temperaturer på 20-tallet, men det vil ligge et sted mellom 15 og 17 grader, sier hun.