Orkanen Gonzalo dundret inn over Bermuda

Vindstyrke på 185 kilometer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80 prosent av øya mistet strømmen da stormen kom. Det vil si at 31 000 av øyas 36 000 husstander var uten strøm, ifølge øyas eneste lysverk, BELCO.

En talskvinne for BELCO, Susan McGrath-Smith, som oppholder seg i BELCOs hovedkontor, sier at voldsomme vindkuler hamrer mot bygget, og at det begynner å lekke rundt vinduene på grunn av regnet som pisker mot veggene. Hun hører også transformatorer som eksploderer utenfor.

Enormt øye Litt før midnatt nådde den nordlige veggen av orkanens øye sørkysten av Bermuda med livsfarlige dønninger og vindkuler.

Det tar øyet, som er det roligere senteret av stormen, flere timer å krysse øya, men forholdene blir enda villere når den sørlige veggen når fram til kysten. Da varsles det omfattende oversvømmelser og stormflo.

- Minst deler av øya, om ikke hele øya, kommer til å være midt i orkanens øye. Det er et svært stort øye, sier orkanekspert Stacy Stewart ved det amerikanske orkansenteret i Miami.

Gonzalo er den sterkeste orkanen som har rammet den lille britiske øygruppa i Atlanterhavet på over ti år, ifølge orkansenteret.

Gonzalo svekket seg litt i timene før den nærmet seg Bermuda. Torsdag hadde den kommet opp i kategori 4, som er nest øverste nivå på Saffir-Simpson-skalaen, men den ble nedgradert til en sterk kategori 2 før den feide inn over land.

- Lykke til Guvernør George Ferguson har bedt alle de 65 000 innbyggerne og de mange turistene på øya, som bare er på 54 kvadratkilometer, om å holde seg inne og borte fra øyas veier det neste døgnet.

- Jeg ønsker alle det beste i de neste 24 timene. Lykke til, og pass på hverandre, sa han i en krisekunngjøring på radio.

Et britisk marinefartøy var fredag på vei til Bermuda med mannskaper som kan hjelpe til når stormen er forbi.

Gonzalo passerte tidligere i uka forbi de nordøstlige karibiske øyene. En person mistet livet i St. Maarten, og tre er savnet i St. Martin og St. Barthelemy.

Det er ikke mer enn en uke siden Bermuda fikk føling med den tropiske stormen Fay, og folk driver fortsatt med opprydding.

Sist Bermuda ble rammet av en kraftig orkan, var i 2003 da Fabian, som var like sterk som Gonzalo, førte til skader for flere milliarder kroner.

(NTB)