Orkanen «Gorm» lagde kaos i Danmark og Sverige, men Norge gikk klar

- Han har beveget seg veldig fort.

STORE SKADER: Både i Sverige og Danmark er det meldt om store skader etter at orkanen «Gorm» avla visitt. Dette bildet er tatt i Helsingborg, der stormen rev i stykker et hustak.
Foto: Johan Nilsson / TT
STORE SKADER: Både i Sverige og Danmark er det meldt om store skader etter at orkanen «Gorm» avla visitt. Dette bildet er tatt i Helsingborg, der stormen rev i stykker et hustak. Foto: Johan Nilsson / TTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens orkanen Gorm har rast over både Sverige og Danmark i natt, ser det ut til at Norge i stor grad har gått klar av uværets vrede.

 - Gorm har beveget seg til Danmark og Sverige i løpet av natten, og nå kommer han inn til Finland. Han har beveget seg veldig fort. Egentlig er uværet forbi, og berørte ikke oss i Norge noe særlig. Den var sterk der den traff, sier statsmeteorlog Aurora Stensmark til Dagbladet.

OBS-varsler Det er likevel sendt ut flere OBS-varsler. Rogaland har hatt en vindfull natt. Det var meldt høye bølger og kraftig vind med vindkast opp til 32 m/s, men fra mandag formiddag vil vinden minke.

- Det har blåst en god del i Rogaland og sørover i Agder-fylkene.  Det har vært kraftige vindkast i området,  det har vært oppe i full storm på stasjoner langs kysten. Den vinden vil avta i løpet av formiddagstimene, sier statsmeteorolog i Bergen, Berit Hagen, til Dagbladet.

Også på sørøstlandet har det vært mye vind. 

- Det blåser godt i Agder nå, på kysten er det liten storm eller det har vært det i perioder. Det er også mye vind i fjellet, med snøbyger og vanskelige kjøreforhold, opplyser Stensmark. 

Høy vannstand Også i Agder vil vinden avta i løpet av formiddagen.

- Resten av Østlandet vil kunne få frisk bris utsatte steder, og det vil blåse mer på kysten. I Agder er det noen byger, men det vil etter hvert bli bedre i Aust-Agder. I Vest-Agder vil det henge igjen litt. Ellers vil det stort sett være opphold i dag og kanskje litt sol. Unntaket er nord for Lillehammer, der det i de nordlige områdene kommer vindøkning og forbigående snø midt på dagen. Det betyr også litt vanskelige kjøreforhold. 

Det er sendt ut OBS-varsel i forbindelse med vannøkning i Oslofjorden.

- Vannstanden er på det høyeste nå mens vi snakker. Den er målt å være veldig høy her i Oslo, over 201 cm og når toppen straks. Vi har sendt ut varsel fordi vi mener folk bør være klar over det. Det er risiko for skader hvis man ikke tar sine forholdsregler. Det er høy vannstand også i Agder. Der er det høye bølger og mye sjø.  

Snø lenger nord Nord i landet er det ventet noe vind og nedbør.

- I Nordland venter vi opptil frisk bris skiftende retning og i kveld nordvestlig opptil liten kuling på kysten og enkelte regn og sluddbyger, det kan ende med torden, sier statsmeteorolog i Tromsø, Ola Mellem.

- Troms venter søraustlig liten kuling og i ettermiddag vil vinden minke til skiftende bris. Vi får litt snø i indre strøk og noen sluddbyger på kysten i sør. Ellers stort sett oppholdsvær.

- I Finnmark blir det sørlig liten kuling utsatte steder og i formiddag frisk bris. Det blir litt snø på vidda, ellers for det meste skyet oppholdsvær. På Svalbard, Spitsbergen, ventes det austlig stiv kuling og litt snø, men vesentlig i østlige områder.

Vind i vest På Vestlandet vil forholdene stort sett holde seg slik det har vært de siste dagene.

- Det blir vestlig vind og bygevær. Det har vært en del torden i går og i natt, men det ser ut til å avta. Ikke så stor tordenfare i dag.

For Trøndelag sin del blir det også stabile forhold med vestlig vind og bygevær.

- De har hatt ganske greit vær i går, men får litt nedbør i dag. Temperaturmessig blir det ingen store endringer fra i går til i dag. Det ligger på det samme, i kystnære områder 3-5 grader og litt kjøligere jo lenger inn i fylket en kommer. Nedbøren kommer mest sannsynlig som snø i indre strøk, sier meteorolog Berit Hagen.

.