Orkanen Gustav

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen i New Orleans snakket om orkanen Katrina, som om den var et menneske av kjøtt og blod. En brutal og ondskapsfull kvinne som plutselig hadde dukket opp og med overlegg rasert hjemmet hennes, nabolaget og resten av byen. Katrina var ikke et resultat av havets fordampning, men det onde selv. Og Katrina høres unektelig ut som en som kan volde mye skade. Kanskje en enerådig russisk tsarinne, eller en bortskjemt prinsesse i barnehagen. Orkanen Tony har vel etternavn Sopranos, og Dennis vet vi at er en menace. Men hvem er redd for orkanen Mitch? Eller Cindy? Det er som om en høststorm på Vestlandet skulle bli kalt Ole Per. Pass dere for Ole Per! Ja, særlig.

Før i tiden var orkaner bare hunndjevler, men etter kvinneåret ble man enige om at menn fikk ta sin del av skylda for naturens herjinger, så nå er også orkaner kjønnskvotert, og i motsetning til i Ap har man forstått det og tar annenhver gang mann og kvinne. Denne uka var det overraskende nok Gustavs tur. Hvor tok de det navnet fra? Riktignok sokner vi nordboere også til Atlanteren, men navnene skal ifølge reglene hentes fra dominerende språkområder i orkanens vei. Da skulle det vel heller vært Gustavo, eller simpelthen Gus.

Faren min heter Gustav. Det er et familienavn, som fikk en bråstopp etter hans generasjon. Barnebarna heter Bendik og Elias og slike tidsriktige navn i stedet. Men i det siste har vi angret litt på at det aldri ble en Gustav til. Med åra har vi modnet og ler oss ikke lenger fillete ved tanken på en fem år gammel gutt med det voksne og litt formelle navnet Gustav.

I stedet fikk far en orkan oppkalt etter seg og må lese i avisa: Gustav la Cuba øde. Hele USA skjelver for Gustav. Hvis orkanens ødeleggelser er uvanlig store, vil navnet trekkes ut av lista og aldri bli brukt igjen. Da blir Gustav en meteorologisk legende.

Det får være fars trøst. Er du stor nok, er det bare en av deg.