Orkanen har nådd Mexico

Norske Marianne (28) og Katrine (24) har barrikadert seg på hotellrom i Cancún. Dean har avtatt i styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette er helt uvirkelig. Det er veldig mørkt ute, men vi hører syke vinder og kraftig nedbør, sier Marianne Bøe (28) til Dagbladet.no.

Hun og venninnen Katrine Glenna (24) fra Skien har barrikadert seg på rommet sitt på hotellet i ferieparadiset Cancún, Mexico, i påvente på at orkanen Dean skal storme mot dem. Orkanen har så langt krevd 12 menneskeliv.

Orkanen har rammet østkysten av den mexicanske halvøya Yucatán, ifølge NTB.

Urgamle mayaruiner fikk merke værgudenes vrede, da uværet raste inn over Yucatán med vindhastigheter opp i 270 kilometer i timen i dag.

Ifølge CNN roet orkanen seg ned til kategori tre etter at den traff halvøya.

Tusenvis evakuert Dean passerte inn over Yucatán-kysten ved havnebyen Majahual rundt 55 kilometer nord for grensen mot småstaten Belize sent tirsdag morgen norsk tid.

Den holdt kurs vestover mot den sørlige delen av Mexicogolfen, der det ligger mange oljeinstallasjoner.

Tusenvis av turister flyktet fra de populære områdene på Yucatán-kysten som kalles «Maya-rivieraen».

Venninnene Bøe og Glenna vil antakelig unngå den verste delen av orkanen, men har fått beskjed om å holde seg inne de neste 24 timene. Klokka var cirka 03.00 lokal tid da Dagbladet.no snakket med dem.

Orkanen har nådd Mexico

- Vi har fått matpakker og et nødprogram, men ellers veldig dårlig informasjon fra hotell-ledelsen og reiseselskapet Apollo. Vi er nesten de eneste som er igjen her. Alle andre har enten blitt evakuert eller reist hjem, sier Bøe.

De to venninnene fra Skien ønsker bare å reise hjem nå.

- Vi kom på lørdag og dette har bare vært en veldig spesiell ferie så langt. Jeg synes vi kunne blitt advart om at orkanen kunne komme tidligere. Nå vil vi bare hjem, sier Marianne Bøe til Dagbladet.no.

De holder seg oppdatert på CNN på en tv som inntil videre viser bilder i området.

- Vi får veldig mange bekymra telefoner hjemmefra. Det er en spent situasjon, men jeg tror de hjemme er mer redde enn oss.

Texas stålsetter seg

I staten Texas i USA tar de ingen sjanser. Ifølge værmeldingene er det mulighetet for at orkanen kan sveipe innom den sørlige delen av Texas.

- Vi forbereder oss på at den kan komme nærmere enn forventet, sier beredskapssjef Jack Colley i Texas, ifølge nyhetsbyrået AP.

Myndighetene har ifølge byrået bedt befolkningen som bor ved kysten av Texas til å holde orden på tingene sine og ha nødvendig dokumentasjon klar i tilfelle evakuering.

Nordmenn ikke evakuert

34 norske turister som har reist til Playa del Carmen med Apollo Reiser, fikk mandag imidlertid beskjed om at de ikke vil bli evakuert.

- De har fått beskjed om å holde seg på hotellene sine, opplyste Apollo-agenten César Vela til NTB mandag kveld norsk tid.

- Alle hotellene har evakueringsplaner klare og sikre tilfluktssteder som gjestene fraktes til, forsikret Apollos informasjonssjef Helen Begby

REGN FØR STORMEN: Innbyggerne i Chetumal i Mexico venter på at orkanen Dean skal storme innover byen deres. Byen ventes å ligge midt i de verste vindkastene.
DEAN: Slik ser orkanen Dean ut fra verdensrommet.
BARRIKADERER: Marianne Bøe (28) og Katrine Glenna (24) fra Skien har barrikadert seg på hotellrommet i Cancún i Mexico med madrasser og bord foran vinduene. - Alt vi kan gjøre nå er å vente, sier Marianne Bøe til Dagbladet.no.
MATRASJONER: Venninnene Marianne Bøe (28) og Katrine Glenna (24) fra Skien fikk utdelt mat og nødprogram i går før de barrikaderte seg på hotellrommet.