Orkanen «Irene» nærmer seg New York

Over to millioner mennesker er under evakuering. Følg orkanens bevegelser her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Over to millioner mennesker evakueres nå i påvente av «Irene». Stororkanen har minket noe i styrke i det den beveger seg mot den amerikanske østkysten med North-Carolina som første treffpunkt lørdag, før kursen rettes mot New York.

55 millioner mennesker kan befinne seg på orkanens vei fra Carolina-statene til Cape Cod i New England. Det er unntakstilstand i syv delstater. I stormetropolen New York er nærmere 370.000 mennesker beordret om evakuering, hvor det ventes at Irene treffer lørdag kveld. Obligatorisk evakuering har aldri tidligere skjedd i det som er USAs mest folkerike by.

Komme i sikkerhet - Vi skal ikke tvinge noen, sier borgemester Michael Bloomberg.

- Men følger man ikke oppfordringen kan folk dø.

Alle beboerne i de lavtliggende områdene langs byens kyst må komme i sikkerhet innen lørdag ettermiddag. Metrosystemet — som i ukedagene transporterer fem millioner mennesker — skal etter planen stenges i dag klokken tolv lokal tid. Det kan skape problemer for de som ennå ikke har tatt myndighetenes ord på alvor, skriver nyhetsbyrået AP.
            
Stans i flytrafikken De fem største flyplassen i New York-området skal etter planen også stenges for innkommende trafikk fra både inn og utland midt på dagen lokal tid. John F. Kennedy International Airport, LaGuardia International Airport og Newark Liberty International Airport er blant USAs travleste flyplasser.

SAS har nå innstilt alle sine flyvninger til USA.

Ingen reiseråd fra UD Det norske generalkonsulatet i New York og Washington oppfordrer nordmenn som er i området om å følge med på beskjeder fra lokale myndigheter, nyhetskilder, og oppsøke et lokale for evakuering hvis man er i faresonen.

Sjømannskirken i New York har avlyst kommende arrangementer de neste dagene, men vil holde lokalene åpne for folk som skulle ønske det. Utenriksdepartementet gir ikke reiseråd i forbindelse med værforhold. På sine nettsider forklares dette på grunn av usikkerhet i forhold til varighet og nedslagsfelt.

Europeiske reiseforsikring forholder seg normalt til UDs reiseråd ved spørsmål om refusjon av ødelagt reise. Nå avventer de situasjonen.
- Så langt er dette uoversiktlig, og vi vet ikke hva som blir konsekvensene, sier Harald Hollerud, i Europeiske reiseforsikring - Norges største reiseforsikringsselskap.