FORSVUNNET: Etter orkanen «Irma»s herjinger, har det skjedd noe som få har sett maken til. Video: ViralHog / Jason Beisel. Vis mer

Orkanen Irma sugde opp alt vannet fra strendene på Bahamas: «Jeg kan ikke tro det. Havvannet er borte!»

Værfenomenet er uvanlig, men har en naturlig forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI / OSLO (Dagbladet): Orkanen Irma har siden onsdag rast fra Karbia og inn mot det amerikanske fastlandet. Natt til lørdag nådde den Cuba med en høyeste vindhastighet på 253 kilometer i timen, noe som plasserte den i den kraftigste orkankategorien - kategori 5.

Havet forsvant

Orkanen har ført til store materielle ødeleggelser, og også et ganske spesielt værfenomen.

I en video som gikk viralt søndag kan man se hvordan vannet ved strendene utenfor Bahamas rett og slett er borte.

SYKLISTER: CNN-reporteren fikk hakeslepp da hun så to menn utfordre skjebnen. De to syklet (!) samtidig som orkanen «Irma» herjer på sitt verste i Florida. Video: CNN. Vis mer

«Jeg kan ikke tro det. Dette er Long Island, Bahamas og havvannet er borte», tvitret Kaydi_K, som publiserte videoen.

Fenomenet er uvanlig, men har en ganske naturlig forklaring, forteller Helge Drange, professor ved Universitetet i Bergen.

Enkelt forklart så er trykket veldig lavt i sentrumet av ethvert lavtrykk, og i orkan i særdeleshet.

- I sentrum av orkanen, der det er lavt lufttrykk, der vil havnivået stige. Og det vannet må komme fra et sted, sier Drange.

TØRRSKODD: Om de ikke kunne ta seg helt tørskodd ut fra stranda i Tampa søndag, så forsvant i alle fall havet, for noen timer. Foto: Brian Blanco / Getty Images / AFP / NTB scanpix
TØRRSKODD: Om de ikke kunne ta seg helt tørskodd ut fra stranda i Tampa søndag, så forsvant i alle fall havet, for noen timer. Foto: Brian Blanco / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer

Med andre ord så blir havet sugd opp i orkanens øye.

- Men massen i havet er den samme og da må vannet komme et sted fra. Dermed må havnivået falle andre steder, sier Drange.

- Går rolig for seg

Det er altså rett og slett en forflytning av vannmassene. Dette vil alltid inntreffe ved en orkan, men det gir ikke alltid så ekstreme utslag.

- Det er litt spesielt med fordelingen av kystlinjen her. Da vil resultatet bli veldig klart, sier Drange.

Og selv om det kan se dramatisk ut, kommer vannet tilbake igjen etter noen timer. Og det går som regel ganske rolig for seg.

- Det går rolig for seg. Men tar du det på film og kjører det i litt høy hastighet, så ser det merkverdig og dramatisk ut, sier Drange.

Og ganske riktig. Noen timer etter at vannet ved strendene på Bahamas forsvant, var det tilbake igjen.

Samme fenomen har også inntruffet ved Tampa i Florida og Key Largo sør i Florida.

Og der de nevnte stedene kunne oppleve at havet «forsvant», så steg havnivået i Miami og på østkysten.

Nordmenn på sjømannskirka

Orkanen Irma har søndag passert øygruppen Florida Keys, og er på vei nordover langs Floridas vestkyst. Søndag kveld er orkanen ved byen Naples.

Der har myndighetene gått ut med advarsel om at ekstreme vinder er på vei og at man kan forvente at havnivået vil stige raskt.

Ved den norske sjømannskirka i Miami samlet rundt 25 nordmenn seg søndag, for å ri av orkanen.

- Jeg er ikke redd, men har vært litt bekymra. Jeg vet at huset her er bygd for å tåle stormen, fortalte Sebastian Norman (10), som er sønnen til sjømannspresten i Miami, Audun Sæbø Normann, til Dagbladet.

STORM UTE: Irma herjet med trær og busker utenfor vinduet, men Sebastian Norman (10) holdt seg helt rolig. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet.
STORM UTE: Irma herjet med trær og busker utenfor vinduet, men Sebastian Norman (10) holdt seg helt rolig. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet. Vis mer

- Jeg har aldri sett så mye regn og vind før.

Marlen Myntevik (61) var en av dem som hadde søkt tilhold på sjømannskirka.

- Vi har opplevd verre på Vestlandet, sier hun, vel vitende om at orkanen Irma bommet på Miami, og at det er vestkysten av solskinnsstaten som fikk det verste av stormen.

TRYGG: Marlen Myntevik kom seg i ly på sjømannskirka i Miami. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TRYGG: Marlen Myntevik kom seg i ly på sjømannskirka i Miami. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Strømmen gikk tidlig på søndagen og mobillinjene kommer og går. Kirka kjører strøm på nødaggregat, så det serveres både kaffe og den kjente og kjære sjømannskirkevaffelen.

Går nordover

Orkanen er ventet å fortsette å bevege seg nordover, og orkanens sentrum vil trolig treffe Tampa og St. Petersburg natt til mandag, lokal tid.

I byen Tampa har man ikke opplevd en så kraftig orkan på flere tiår, og både innbyggerne og ordføreren stålsetter seg nå for det som kommer.

- Vi får snart vår egen versjon av helvete, sier ordfører Bob Buckhorn til CNN.

Søndag gikk også guvernøren i Florida ut med en kraftig advarsel til innbyggerne i solskinsstaten om at de står overfor en «livstruende situasjon».

Innbyggerne oppfordres til å holde seg innendørs, selv etter at den verste vinden har passert.

- Stormfloen kommer etter de sterkeste vindene. Ikke tro at stormen er over når vinden løyer. Stormfloen vil flomme inn og kan drepe deg, sier guvnør Rick Scott.

Mange strømløse

Den voldsomme orkanen har også ført til at mange står uten strøm. Nesten halvannen million strømkunder er for øyeblikket uten strøm.

Tre personer har så langt mistet livet i orkanen. To av dem jobbet i politiet og omkom i en trafikkulykke.

Tidligere har minst 25 personer omkommet i forbindelse med orkanens herjinger på de karibiske øyer.

Irma er en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet. På det meste har vindhastigheten vært opp mot 100 sekundmeter i kastene, tilsvarende 300 kilometer i timen, skriver NTB.

EKSTREMVÆR: CNN-reporteren har marginene på sin side når hun rapporterer fra Miami Beach i Florida. Idet orkanen «Irma» herjer rundt henne, blir hun nesten truffet av et veiskilt. Video: CNN. Vis mer