Orkanen Ivan har nådd Jamaicas kyst

Orkanen Ivan nådde tidlig lørdag morgen kysten av Jamaica. Det ble meldt om bølger høye som hus, og i hovedstaden Kingston har vann fullt av vrakrester begynt å strømme inn i gatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hylende vind og øsende regnvær har øyas innbyggere forberedt seg på det voldsomme uværet. Flyplasser er stengt, mange mennesker har søkt ly i tilfluktsrom og butikker har gått tomme for forsyninger.

En halv million mennesker, mer enn en seksdel av øystatens innbyggere, er bedt om å forlate strøkene rundt hovedstaden Kingston og andre lavtliggende områder, men mange har valgt å bli fordi de frykter plyndring.

Uværet har økt i styrke, og beveget seg lørdag vest-nordvestover med en fart på 20 kilometer i timen, mens vindene som roterte rundt dette senteret kom opp i nesten 250 kilometer i timen.

Orkanen har allerede brakt død og ødeleggelse til blant annet Grenada og Venezuela, og minst 27 mennesker er omkommet. Den er ventet over Cayman-øyene lørdag kveld, og vil deretter fortsette videre mot Cuba og Florida.

En gruppe på 28 norske studenter og fire forelesere ble fredag ettermiddag evakuert fra sine bosteder på Cuba til et hotell der de kunne føle seg tryggere for Ivan. Cubas statssjef Fidel Castro ba sine landsmenn vise disiplin og rette seg etter myndighetenes anvisninger.

På øygruppen The Keys sør i den amerikanske delstaten Florida brøt det ut trafikkaos da tusenvis av innbyggere fulgte myndighetenes ordre om å evakuere de små øyene. Ivan kan ifølge orkansenteret i Miami ventes inn over Florida i løpet av søndag.

NTB

<B>IVAN: Satellittbildet viser orkanen Ivan på vei over Karibia fredag. Natt til lørdag norsk tid fikk folk på Jamaica en forsmak på uværet, med hylende vind og drivende regnskyll. På Cuba er norske studenter og lærere evakuert til et hotell der de kan føle seg tryggere for orkanen, og president Fidel Castro oppfordrer cubanerne til disiplin når Ivan når øystaten deres.