Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orkanen Jeanne rammet Florida

Orkanen Jeanne slo i morgentimene søndag inn over Floridas østkyst med piskende regn og en vindstyrke på hele 185 kilometer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se animasjon av Jeannes bevegelser hos TV-kanalen WESH.

  Miami (NTB-Reuters): Orkanen traff først området rundt Stuart, rett nord for Palm Beach, der kraftlinjer og takplater ble røsket løs, store trær brakk som fyrstikker og voldsomme bølger vasket inn over strendene.

  Nesten tre millioner innbyggere hadde på forhånd fått ordre om å evakuere Floridas østkyst, for å unngå herjingene til den fjerde orkanen på seks uker.

  Myndighetene regner med at opptil en firedel av Floridas 17 millioner innbyggere blir rammet av Jeanne, og at over én million hus vil bli ødelagt i stormkastene.

  - Evakuerer ikke


  Staben ved den norske sjømannskirken i Miami ble evakuert da stormen Frances herjet tidligere i september, men denne gangen har sjømannsprest Lasse Heimdal og resten av staben bestemt seg for å bli igjen i byen.

  - Kirken og havneområdet i Port of Miami er stengt. Men vi bor i et område som ikke er pålagt evakuert, så inntil videre holder vi oss hjemme. Det er ventet at orkanen vil ramme nord for byen, sier Heimdal.

  Han understreker at det ikke er vinden som skaper mest frykt blant Floridas innbyggere, men flommen som ventes å følge med uværet.

  - Det kan komme en vannstigning på opptil 6 meter i enkelte områder. Vi håper inderlig vi slipper det, sier Lasse Heimdal til nettstedet sjomannskirken.no.

  - Sterkere og større


  Flere innbyggere langs den 50 mil lange kyststripen har nektet å følge evakueringsordren, noe som bekymrer Floridas guvernør, Jeb Bush.

  - Jeg håper de ikke tror at de bare kan ri av denne stormen fordi de overlevde den forrige. De bør tenke seg om en gang til. Denne stormen blir større og sterkere, advarte Bush lørdag.

  - Jeg vet at folk nå er frustrert og lei. Tro meg - det er guvernøren også, sa guvernøren som er bror av president George W. Bush.

  Bush lover hjelp


  I forrige uke mistet minst 130 personer livet i USA og Karibia som følge av orkanen Ivan. Før det tok Charley og Frances flere titall liv. Tusener av boliger ble ødelagt.

  På Bahamas, som fremdeles prøver å reise seg etter ødeleggelsene under Frances, trengte lørdag kveld innbyggerne på øyene Grand Bahamas og Abaco seg sammen i tilfluktsrommene mens orkanen herjet. Minst ni mennesker skal ha omkommet.

  Før den nådde så langt kostet orkanen, og flommen den forårsaket, over 2.000 liv på Haiti og i Den dominikanske republikk.

  (NTB)

ORKANEN JEANNE; fotografert av en NASA satelitt da den passerte Bahamas. Jeanne er forventet å slå til mot Florida i morgentimene i dag. Dette er den fjerde orkanen i Florida-området på få uker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling