Orkanen Maria har nådd Vestlandet

Det blir pøsregn i Bergen i 24 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra i dag klokka 12 og i 24 timer fremover rammes Vestlandet av ekstremregn. Det er rester av orkanen Maria som har nådd oss.

Nedbørsrekord flere steder

- Regnet har allerede nådd Bergen med full tyngde, det regner godt nå. Maria har tatt opp fuktighet på hele sin ferd fra østkysten av USA, og nå venter vi rekordnedbør en rekke steder, sier vakthavende meteorolog Karsten Eitrem ved Værvarslinga i Bergen til Dagbladet.no.

I løpet av de neste 24 timene kan det bli opptil 100 - 150 millimeter nedbør. Tidligere rekordmåling for Bergen er 140 millimeter. Hele Vestlandet fra Nord-Rogaland til Sunnmøre rammes. Midtre og indre strøk mer enn ytre. Fra i ettermiddag er det også ventet store, lokale nedbørsmengder i nord, på Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten.

- Veier utsatt for ras

Regnet i vest vil føre til stor vannføring og flom i bekker og vassdrag, men ingen vassdrag i landsdelen er spesielt utsatt. Den største faren med vannmengden er rasfaren.

- I fjordstrøkene vil vannet renne friskt ned fjellsidene, så i bratte fjellskrenter med løsmasser det fare for jord- og steinskred. Her går det mange veistrekninger, så begrens reiseaktiviteten om mulig, advarer meteorologen.

Det forventes også en del vind.

STORM: I januar var det stormen Inga som herjet med bergenserne og paraplyene deres. Nå er Maria på Vestlandet - og hun er enda sintere. Foto: SCANPIX
STORM: I januar var det stormen Inga som herjet med bergenserne og paraplyene deres. Nå er Maria på Vestlandet - og hun er enda sintere. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det vil bli en god høststorm. Full storm ved Stad og sterk kuling ellers på Vestlandet, spår Eikrem.