VOLDSOMME HERJINGER: Puerto Rico er truffet av orkanen «Maria» og det forventes at herjingene vil vare i 12-24 timer. Video: CNN Vis mer

Orkanen «Maria» herjer i Karibien:

Orkanen «Maria» herjer nå over Puerto Rico og har gjort alle 3,5 millioner innbyggerne på øya strømløse

Kategori fire-orkanen herjer i øyeblikket over Puerto Rico. Ifølge BBC er hele øya nå uten strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i området? Kontakt Dagbladet på tlf. 24 00 00 00 eller 2400@dagbladet.no eller SMS til 2400.

(Dagbladet): Orkanen «Maria» traff i dag sørøst i Puerto Rico som en kategori fem-orkan, med livsfarlige vindkast og et kraftig regnvær, som har ført til at tusenvis av mennesker har måttet søke ly og alle de 3,5 millioner innbyggerne er uten strøm.

Det etter å ha gjort store skader og drept sju personer på den karibiske øya Dominica i natt, ifølge CNN.

- Dette er bare begynnelsen, har Puerto Ricos guvernør, Ricky Rosselló, sagt, ifølge The New York Times.

ØDELAGT: Før orkanen traff Puerto Rico raste den over øya Dominica. Slik ser det ut der etter den voldsommer herjingen. Foto: Regional Security System
ØDELAGT: Før orkanen traff Puerto Rico raste den over øya Dominica. Slik ser det ut der etter den voldsommer herjingen. Foto: Regional Security System Vis mer

- Mye regn er fortsatt ventet og det kommer til å skape mange flommer og flere farer for liv, sa han videre.

Siste beskjed fra USAs nasjonale orkansenter (NHC) er at «Maria» nå befinner seg over nordre del på Puerto Rico som en kategori fire-orkan.

KNUST: Den kraftige orkanen har gjort store ødeleggelser på øya Dominica før den traff Puerto Rico i dag. Foto: Regional Security System
KNUST: Den kraftige orkanen har gjort store ødeleggelser på øya Dominica før den traff Puerto Rico i dag. Foto: Regional Security System Vis mer

Den kraftige vinden som herjer har en styrke på over 200 kilometer i timen.

NHC kommer nå med en advarsel om at det er ventet enorme nedbørmengder og at det kan føre til store flommer og jordskred.

De beskriver flommen som er ventet for livstruende. Puerto Rico, Jomfruøyene, Den dominikanske republikk, Bahamas og Haiti er stedene listet opp, som vil stå overfor mye nedbør i dagene fram mot fredag.

Strømmen borte på hele øya

Vinden er ventet å gjøre enorm skade og blant rapportene som allerede har kommet inn, er opplysninger om at to nasjonale værstasjoner på Puerto Rico har blitt revet ned av orkanen, ifølge CNN.

Ifølge BBC har orkanen slått ut strømmen til hele øya, hvor 3,5 millioner mennesker bor.

- Dette kan potensielt være den sterkeste orkanen som noensinne har nådd kysten av Puerto Rico, sier meteorolog Derek Van Dam til CNN.

I San Juan, hovedstaden på Puerto Rico, begynner det å bli tomt for både vann og bensin flere steder. Flyprisene skal også ha blitt svært dyre og avganger overbooket, som har gjort til at flere turister står fast på øya.

Sårbare etter «Irma»

I natt, norsk tid, nådde den kraftige orkanen land på øya Dominica, kort tid etter at den ble oppgradert til en kategori fem-orkan. Innbyggerne ble umiddelbart oppfordret til å iverksette tiltak for å sikre liv og eiendom før orkanen kom.

ORKAN: «Maria» feide natt til tirsdag 19.september over den lille karibiske øya Dominica. Statsministeren på øya, Roosevelt Skerrit, opplevde selv kreftene, og forteller at vinden tok hustaket hans. Video: CNN. Foto: Nasa / Ap / Scanpix. Vis mer

Begge de karibiske øyene som så langt er rammet av orkanen, ble også hardt rammet da orkanen «Irma» herjet i samme område forrige uke. Det gjør dem enda mer sårbare idet «Maria» også kommer med sine ødeleggelser.

Andre øyer som er utsatt er blant annet Guadeloupe, Montserrat og Jomfruøyene.