ORKANEN MATTHEW: Orkanen har nå truffet Haiti. Myndighetene har slått katastrofealarm. Video: Facebook/Louis St. Germain, Lavilledescayes.com / Twitter/Radiokikeya via Storyful Vis mer

Orkanen «Matthew» har ødelagt titalls av hus i Haiti. Myndighetene har nå slått katastrofealarm

Tre personer skal være døde, men tallet kan stige. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferske bilder fra Haiti viser at orkanen har herjet kraftig de siste timene.

Innbyggerne går med vann nesten til knærne, og mange vet ikke hvor de skal oppholde seg i stormen.

- Det er flom over alt, sier Louis St. Germain, pastor på Haiti, til CNN.

- Det er forferdelig, en katastrofe, sier han.

Haiti har ikke opplevd et så kraftig uvær siden 1954.

Mange er savnet

Ifølge den amerikanske TV-kanalen har stormen tatt tre liv. I tillegg har flere cruise-skip endret ruta for reisen, og myndighetene på Haiti har slått katastrofealarm.

STORM: Tre skal være bekreftet omkommet som følge av stormen, men kilder forteller at de har sett flere døde liggende på sjøen. Foto: AFP /  NTB Scanpix
STORM: Tre skal være bekreftet omkommet som følge av stormen, men kilder forteller at de har sett flere døde liggende på sjøen. Foto: AFP /  NTB Scanpix Vis mer

- Vi har allerede sett flere døde, og personer som ligger døde på sjøen. Flere skal være savnet, sa Jocelerme Privert, presidenten på Haiti, på en pressekonferanse ifølge CNN.

Bilder fra Haiti viser at folk hamstrer mat på butikken. Mange forbereder seg på det verste uværet ved å spikre igjen allerede ødelagte hus og setter båter inn på land, slik at de ikke blåser ut på havet.

Hardt rammet

En rekke hjelpeorganisasjoner har varslet at landet vil bli særdeles hardt rammet.

- Dette er den verste stormen Haiti har opplevd på flere tiår, og ødeleggelsene vil uten tvil bli omfattende, sier Marc Vincent, representant for Verdens barnefond UNICEF i Haiti, ifølge NTB.

Organisasjonen er bekymret for smittsomme sykdommer. Allerede er det meldt inn om 27 000 mistenkte tilfeller av kolerasmitte så langt i år, skriver NTB.

Landet sliter fortsatt etter det kraftige jordskjelvet i 2010.

KRAFTIG ORKAN: «Matthew» har rammet de fattige først, som bor i enkle skur av tre eller betongstein. Foto: AFP /  NTB Scanpix
KRAFTIG ORKAN: «Matthew» har rammet de fattige først, som bor i enkle skur av tre eller betongstein. Foto: AFP /  NTB Scanpix Vis mer

Rammet de fattige først

Området der orkanen rammet først, er ett av de fattigste og tettest befolkede områdene i landet. Der bor mange av innbyggerne i enkle skur av tre eller betongstein. Ifølge landets sivilforsvar er mange hus allerede ødelagt. Ifølge CNN skal det være snakk om titalls.

Orkanen var ventet å blåse oppimot 75 meter i sekundet, og meteorologer antar at det vil falle mellom 38 og 63 centimeter regn og opptil 1 meter i noen isolerte områder, melder NTB.

Orkanen har styrke 4 og er forventet vil treffe østkysten av USA onsdag. Det har ført til at president Barack Obama har valgt å utsette et valgkampmøte i Florida.

Sivilforsvaret går nå rundt til folk for å evakuere og advare mot orkanen.

Folk oppsøker hjelp

I en pressemelding skriver organisasjonen Care at myndighetene erklærte en så kalt rød alarm for to dager siden. Da stengte de skoler og flyplasser, og oppfordret folk til å søke tilflukt.

- I dag har vi sett at flere tusen har oppsøkt evakueringssentre, men det er bare en liten andel av alle dem som rammes. Det er fremdeles mange, mange som har holdt seg hjemme, sier Laura Sewell, nestleder ved CAREs kontor i Haiti, i en pressemelding.

Til CNN har Sewell sagt at folk ikke vet hvor de skal oppholde seg, blant annet fordi det heller ikke er trygt å holde seg hjemme på grunn av den svært kraftige vinden.

Det er ventet at stormen også vil hjerne like kraftig i andre land i Karibien, som på Cuba. Foreløpig er det ikke kommet inn meldinger om alvorlige skader på øystaten, fordi de kraftigste stormene har ikke kommet enda. Det er sendt ut orkanvarsel til Cuba, og én million mennesker er evakuert.

VARSLER. Sivilforsvaret går til boligområder for å evakuere befolkningen. De oppfordrer folk til å holde seg innendørs. Foto: AFP /  NTB Scanpix
VARSLER. Sivilforsvaret går til boligområder for å evakuere befolkningen. De oppfordrer folk til å holde seg innendørs. Foto: AFP /  NTB Scanpix Vis mer