Orkanen «Matthew» herjer i Karibia: - Noen av oss kommer til å dø

Vil treffe østkysten av USA i løpet av uka. 

DØDELIG UVÆR: Orkanen «Matthew» som nå herjer i Karibia er en av de sterkeste atlanterhavsstormene i nyere historie, og er den sterkeste siden 2007. Nå har den truffet sårbare Haiti. Video: CNN / Storyful Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Orkanen «Matthew» traff i morgentimene i dag Haiti.

Styrken på orkanen har økt, og det den er nå på styrke fire.

Det betyr den er så pass sterk at den kan rive med seg bygninger.

STORM-SELFIE: På en strand i utkanten av Kingston, Jamaica, står en liten gruppe og tar selfie foran orkanen Matthew. Både Jamaica, Haiti og Cuba vil merke orkanens herjinger. Foto: Eduardo Verdugo / Ap / Scanpix 
STORM-SELFIE: På en strand i utkanten av Kingston, Jamaica, står en liten gruppe og tar selfie foran orkanen Matthew. Både Jamaica, Haiti og Cuba vil merke orkanens herjinger. Foto: Eduardo Verdugo / Ap / Scanpix  Vis mer

- Orkanen kan bli katastrofal, sier Dennes Feltgen, meterolog og talsmann for Orkan-senteret i Miami, til nyhetsbyrået Reuters.

Vil treffe USA

Ifølge The National Hurricane Centre, kan Matthew treffe østkysten av USA natt til fredag denne uka, som «major hurricane». Det vil si en storm med vindstyrke på høyere enn 110 knop, lik den som traff Haiti i morges.

Ifølge senterets værkart startet stormen midt i det karibiske hav og fortsatte nordover mot Haiti og den østre delen av Cuba. Også Jamaica og vestre deler av Den dominikanske republikk er rammet av uværet, men ikke like hardt som Haiti og Cuba.

KLAR FOR UVÆR: En mann poserer foran orkanen Matthew i Les Cayes, på Haiti. Frykten for at orkanen kan lage store ødeleggelser er stor. Foto: Andres Martinez Casares / Reuters / Scanpix 
KLAR FOR UVÆR: En mann poserer foran orkanen Matthew i Les Cayes, på Haiti. Frykten for at orkanen kan lage store ødeleggelser er stor. Foto: Andres Martinez Casares / Reuters / Scanpix  Vis mer

Det er forventet at stormen vil trekke nordover i løpet av morgendagen, og vil treffe de små øystatene nord for Haiti. Bahamas vil merke orkanen natt til torsdag, før den fortsetter videre nordover.

Redd for flom

- Vi er bekymret for at orkanen beveger seg for sakte, slik at det vil komme svært mye regn. Landet er spesielt utsatt for flom, sier Feltgen til Reuters, om orkanen som herjer på Haiti nå.

Ifølge myndighetene på Haiti skal en mann være død som følge av store bølger på havet i helga, og en annen skal være savnet etter at båten hans kantret, til tross for advarsler om å holde seg på land.

- Noen av oss vil dø, men jeg ber om at det ikke må bli mange, sier Serge Barionette, fra byen Gressier på Haiti, ifølge CBS News.

Regjeringen på Haiti har nedlagt forbud mot bådferdsel langs landets kystlinje, men noen tok likvel sjansen mandag.

- De føler de må ta risikoen for å brødfø familiene sine, sier Johnny Souffrant, leder for en fiskerorganisasjon.

Sterk storm

Stormen er en av de sterkeste atlanterhavsstormene i nyere historie, og er den sterkeste siden 2007.

Myndighetene forteller at de har rundt 1300 nødovernattingssentre spredd rundt i landet. De kan til sammen huse rundt 340 000 mennesker.

President Jocelerme Privert oppfordrer lokalbefolkningen til å lytte til myndighetenes advarsler og være klare til å flytte.

- For de av dere som bor i hus som kan kollapse, så er det nødvendig at dere forlater disse husene og søker tilflukt i skoler og kirker, sier Privert.

Ifølge nyhetsbyrået AP har myndighetene også gått dør til dør i byene Les Cayes og Jeremie ved landets sørkyst, for å forsikre seg om at alle var klar over stormen.

Minst 1200 ble flyttet til kirker og skoler.

- Vi fortsetter med å mobilisere i sør sånn at vi kan få folk bort fra farlige områder, sier Marie Alta Jean-Baptiste, leder for byrået for samsunnssikkerhet og beredskap.

Skur

For det er langt fra alle hjem på Haiti som er rustet til å stå imot en kraftig storm. På norsiden av Haitis hovedstad, Port-au-Prince, stålsetter innbyggerne i et slumområde seg for det som kommer.

De forsøker etter beste evne å forsterke skurene sine, men forstår at det er lite de kan gjøre.

- Jeg vet at huset mitt lett kan blåse bort. Alt jeg kan gjøre er å be og så be litt mer, sier Ronlande Francois, som bor sammen med sin arbeidsløse mann og sine tre barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer