ORKAN: Orkanen Michael gikk fra å være en tropisk storm, til nå å bli varslet som en orkan i kategori 4. Meteorologer frykter dette kan bli den verste stormen langs Floridas kyst noensinne. Video: NTB Scanpix Vis mer

Orkanen «Michael» treffer snart USA:

Orkanen «Michael» oppgraderes til kategori 4. - Kom dere vekk, sier guvernøren

Kan bli den sterkeste orkanen som treffer USA i år, advarer meteorolog.

«Michael» er oppgradert til en kategori 4-orkan, og beveger seg nå mot regionen Pandhandle, nordvest i Florida - en omkring 320 kilometer lang landstripe som er mellom 80 og 160 kilometer bred.

- I verste fall kan orkanen bli den sterkeste som rammer USA i år, sier meteorolog Michael Guy til CNN onsdag formiddag.

Det er nå bare timer igjen til orkanen treffer land, og Florida-guvernør Rick Scott er tydelig i sitt råd til innbyggerne.

- Kom dere vekk, sier han, og omtaler «Michael» som en monsterstorm.

Evakueres

Myndighetene er særlig bekymret for stormfloa som vil følge orkanen. Vannstanden kan stige med opptil 4 meter.

Så langt har myndighetene i Florida bedt totalt 375 000 personer om å evakuere langs golfkysten, men mange nekter å følge myndighetenes henstilling.

Meteorologene advarer om at dette kan bli en av de verste stormene som har rammet området som omtales som Floridas Panhandle.

De som av ulike årsaker ikke har evakuert må forberede seg på å bli truffet av vind med en gjennomsnittlig hastighet på mellom 59 til 69 meter i sekundet.

STYRKES: Før «Michael» treffer land midt på dagen amerikansk tid i dag, ventes den å bli enda kraftigere.
STYRKES: Før «Michael» treffer land midt på dagen amerikansk tid i dag, ventes den å bli enda kraftigere. Vis mer

- Fare for menneskeliv

Siden 1950 er det bare tre orkaner som har truffet Florida Pandhandle med en styrke på 3 eller mer. Den nasjonale værmeldingstjenesten i USA beskriver Michael som ekstremt farlig, og sier den vil medføre fare for liv.

Orkanen «Michael» er den mest ødeleggende stormen som treffer Florida Panhandle på flere tiår, ifølge guvernør Scott til CNN.

- Det er umulig å gjemme seg for den, så kom dere vekk om en evakuering er bestemt, sier han.

- La meg være helt klar - stormfloa som våre kystsamfunn står over, er dødelig. Ignorer ikke advarsler fra lokale tjenestemenn - denne stormen kan ta livet ditt. Vi kan gjenoppbygge huset ditt, men vi kan ikke gjenoppbygge livet ditt. Er du under evakueringsordre, forlat nå», skriver han på Twitter.

Redningsarbeid

Delstaten har forberedt seg på ekstremværet siden helga, og fått frigjort føderale midler til hjelpe- og redningsarbeid av president Donald Trump.

Guvernøren har i tillegg kalt ut 2500 medlemmer av nasjonalgarden til de områdene som vil bli hardest rammet av stormen.