HER STARTET DET: Oscar startet i det gul-markerte krysset sørøst for Bermuda på søndag. Lørdag ettermiddag treffer orkanen Vestlandet mellom Fedje og Stad. Kart: National Hurricane Centre.
HER STARTET DET: Oscar startet i det gul-markerte krysset sørøst for Bermuda på søndag. Lørdag ettermiddag treffer orkanen Vestlandet mellom Fedje og Stad. Kart: National Hurricane Centre.Vis mer

Orkanen Oscar treffer Norge lørdag - bare ett område slipper unna

Starter på Vestlandet lørdag ettermiddag.

Orkanen Oscar våknet til liv sist søndag tusen kilometer sørøst for Bermuda.

Nå beveger den seg i rasende fart, bokstavlig talt, over Atlanterhavet, og treffer kysten av Vestlandet nådeløst lørdag ettermiddag.

Det stopper ikke der. I løpet av mandagen vil hele Norge ha merket orkanen fra Det karibiske hav - med ett unntak.

- Lavlandet i Sør-Norge vil ikke merke noe til den kraftige vinden. Men også her kan det bli mer regn som følge av varme luftstrømmer i orkanens kjølvann, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen til Dagbladet.

Vindstyrken er målt til 135 kilometer i timen de par første dagene av Oscars levetid. Den styrken er langt over minstemålet for Beaufort-skalaens verste vindstyrke orkan.

- Uvanlig store ødeleggelser

Om orkaners virkning på land, har fagskalaen for vindstyrker denne karakteristikken: «Forekommer meget sjelden, uvanlig store ødeleggelser».

Og slik arter orkaner seg til havs, ifølge samme Beaufort: «Luften er fylt av skum og sjørokk som nedsetter synsvidden betydelig. Sjøen er fullstendig hvit av drivende skum».

Så ille blir det ikke over norsk kyst og landskap, men vindstyrker mellom 50 og 80 km/t - fra sterk kuling til liten storm - er mer enn nok til å sette i verk alle sikkerhetstiltak.

- Oscar vil treffe hardest lørdag ettermiddag og kveld mot kysten mellom Fedje nord i Hordaland mot Stad i grenseområdet mellom Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Og her må folk også være forberedt på at det kan komme 50 millimeter regn på 12 timer, sier statsmeteorolog Fagerlid.

Orkanen vil gradvis svekke seg over norsk fastland, selv om det neppe vil virke sånn for de som skal kjøre søndag i fjellområdene i det såkalte vannskillet sørfra helt nord til Dovre.

Regn - ikke snø

Der kan det også bli vindstyrke helt opp i liten storm før Oscar flytter seg videre til kysten av Trøndelag og Nordland søndag kveld før den drar seg mot Troms og Finnmark mandag.

- Betyr dette orkanvarselet at det kan bli stengte fjelloverganger i Sør-Norge i helgen?

- Neppe, fordi det blir så varmt at det kommer regn istedenfor snø, og at veibanen blir bar de fleste steder. I fjellet vil temperaturen ligge på fem grader pluss/minus og 10 - 13 varmegrader over land. Det er noen grader varmere enn normalt, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Dagbladet.