Orkanen Patricia har nådd fastlandet i Mexico

- Den er veldig, veldig, veldig sterk.

KATEGORI 5: Satellittbilde av orkanen Patricia, som natt til lørdag traff Mexicos vestkyst. Orkanen ble torsdag kveld oppgradert til kategori 5, det øverste nivået på Saffir-Simpson-skalaen Foto: AFP / NTB scanpix
KATEGORI 5: Satellittbilde av orkanen Patricia, som natt til lørdag traff Mexicos vestkyst. Orkanen ble torsdag kveld oppgradert til kategori 5, det øverste nivået på Saffir-Simpson-skalaen Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 01-tida natt til lørdag traff orkanen Patricia fastlandet på Mexicos stillehavskyst. Orkanen, som stormer inn over landet med rekordsterke vinder, nådde først delstaten Jalisco.

Flere millioner innbyggere langs Mexicos vestkyst har fått beskjed om å stålsette seg for den verste monster-orkanen siden satelittmålingene begynte i området. Det var på forhånd spådd at orkanen ville kunne føre til opptil tolv meter høye bølger og en halv meter regn.

- Det er nå den er på sitt verste. Det er umulig å si hvor store skadene er før uværet har roet seg ned, men det er ting som tyder på at det ikke er så heftig som først fryktet, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes ved meteorologisk institutt til Dagbladet ved 05-tiden lørdag.

Orkaner mister kraft når de kommer over land, men «Patricia» var fortsatt en kategori 5-orkan når den traff den meksikanske vestkysten. Associated Press kaller den en monster-orkan. 

Orkanen er nå nedgradert til kategori 4, opplyser USAs nasjonale orkansenter. Orkansenteret venter at orkanen vil avta betydelig i styrke og gå over til å bli en tropisk storm lørdag morgen, skriver Reuters.

- Vil kunne gjøre stor skade Moxnes understreker at man fortsatt skal ha stor respekt for en kategori 4-orkan.

- Det er fortsatt veldig kraftig uvær. Men nedjusteringen viser at man antagelig har sett at det ikke er så ille som først antatt. Men en kategori fire orkan vil fortsatt kunne gjøre stor skade, sier hun til Dagbladet.

Skoler, flyplasser og butikker har stengt i påvente av orkanen, som ifølge mexicanske myndigheter er «den farligste stormen i historien».

Sammenlignes med Haiyan Mexicanerne frykter de mulige ødeleggelsene orkanen kan medføre. Med vindstyrke på opptil 90 meter i sekundet er Patricia en potensielt katastrofal orkan, skriver NTB.

- Den er veldig, veldig, veldig sterk og kan sammenlignes med tyfonen Haiyan, som rammet Filippinene for et par år siden, sier Clare Nullis, talskvinne for Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

- Vinden er sterk nok til å få et fly til å lette, for så å holde det i lufta, sier hun videre.

7300 mennesker mistet livet da tyfonen Hayian rammet Filippinene i 2013. 

Det er ventet at orkanen Patricia vil bevege seg videre inn mot fastlandet i løpet av natta.

- Trolig ikke sterkest Selv om Patricia er den sterkeste orkanen som er målt av National Hurricane Center, er den antakelig ikke den sterkeste noen sinne. 

Man antar at blant andre tyfonen Nancy som traff Japan i 1961, og tyfonen Violet hadde sterkere vindstyrker, men her har man ikke like nøyaktige målinger, skrev Dagbladet tidligere i dag.  

Saken oppdateres!