Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orkanen traff Norge i 162 km/t

Orkan fire steder på Vestlandet.

HER SLO ORKANEN TIL:  Dette kartet viser de høyeste målingene i vindkast per meter per sekund (m/s). i Norge i går. Orkan defineres som vindstyrke over 32,6 m/s målt over 10 minutter. Kart: Meteorologisk institutt, Bergen
HER SLO ORKANEN TIL: Dette kartet viser de høyeste målingene i vindkast per meter per sekund (m/s). i Norge i går. Orkan defineres som vindstyrke over 32,6 m/s målt over 10 minutter. Kart: Meteorologisk institutt, Bergen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet Nina, som herjet Sør-Norge i går, var ifølge Meteorologisk institutt over i  01.30-tida natt til søndag. På Vestlandet slo Nina til med orkans styrke, mens det ble meldt om sterk storm mange steder. 

- Dette er ikke noe som skjer hvert år. Det sto på fra i går ettermiddag og kveld. Vinden kom i perioder, men den var spesielt sterkt i går ettermiddag, opplyser meteorolog Geir Ottar Fagerli ved Meteorologisk institutt (MET) i Bergen til Dagbladet.

Sterkest på Eigerøy Den sterkeste middelvinden, gjennomsnittsmåling over ti minutter, kom ved målestasjonen Eigerøy fyr utenfor Egersund i Rogaland.
Orkanen ble målt i 37,6 meter per sekund - noe som tilsvarer cirka 133 km/t.
- Eigerøy ligger veldig utsatt til for vind, påpeker Fagerli.

På det sterkeste ble det i kastene målt en vind på hele 45,6 meter per sekund på Eigerøya - med andre ord kom vinden i en styrke 162 km/t.

Orkan i fire timer Utenom på Eigerøya ble det målt orkan tre andre steder på Vestlandet i går. På Utsira ble vinden målt til 33,7 m/s. Også på Fedje nordvest for Bergen og Slåtterøy ved Bømlo i Sunnhordaland ble det målt middelvind på orkan styrke.
- På Slåtterøy ble det målt orkan fire ganger i går, altså over en periode på fire timer. Det er ganske ekstremt, sier meteorolog Fagerli.

Eigerøy er en ganske ny målingstasjon så der har ikke MET det store sammenlikningsgrunnlaget. Men Fagerli opplyser at orkanmålingen på Utsira er den ellevte på 58 år.
- Så dette skjer hvert femte eller sjette år på Utsira. På Slåtterøy har de registrert slike vindtyrker fire ganger før, forteller han.

Rekordene Den sterkeste gjennomsnittsmålingen i Norge (målingene startet i 1957) er fra nyttårsstormene på Vestlandet i 1992. Da ble det målt en middelvind på 46,0 m/s på Svinøy fyr i Møre og Romsdal 1.januar. Samme dag ble det målt hele 62 m/s i kastene på fyrets målestasjon. Den høyeste målingen i vindkast noen gang er fra Juvasshøe (1894 meter over havet) i Jotunheimen i Oppland med 64 m/s.

Stengt flyplass
Vinden skapte store problemer for både fly-, ferje- og trafikken mange steder i går.

•Bergen lufthavn Flesland, måtte stenge rundt klokka 13 lørdag formiddag på grunn av uværet. Den åpnet igjen i 22-tida lørdag. Søndag morgen er det noen innstillinger, men det meste er i rute.

ORKANKARTET:Kartet viser hvor i Norge det offisielt ble målt orkan i går. Disse målingene er middelvind over 10 minutter. Målingene over 32,6 m/s vil si at det har vært vært orkan. Kart: Meteorologisk institutt.
ORKANKARTET:Kartet viser hvor i Norge det offisielt ble målt orkan i går. Disse målingene er middelvind over 10 minutter. Målingene over 32,6 m/s vil si at det har vært vært orkan. Kart: Meteorologisk institutt. Vis mer

•Bergensbanen var stengt lørdag ettermiddag og kveld, men åpnet igjen midnatt. Like etter halv ett natt til søndag kunne Jernbaneverket melde at strekningen Larvik-Skien på Vestfoldbanen var ryddet og åpnet for trafikk igjen. En time tidligere ble strekningen Bø-Lunde på Sørlandsbanen gjenåpnet etter stengning tidligere på kvelden på grunn av manglende strømtilførsel.
I 3.30-tiden natt til søndag kunne også strekningen mellom Stavanger og Egersund på Jærbanen åpnes, dog med redusert hastighet på grunn av fortsatt sterk vind, ifølge NTB.

170 000 uten strøm De sterke vindene førte også til at titusenvis av husstander i Agder-fylkene og Hordaland måtte ty til stearinlys i mørket lørdag ettermiddag og kveld. Nesten 170 000 mennesker opplevde å miste strømmen.

I Hordaland var 35 000 kunder strømløse klokka 22 lørdag kveld. Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) opplyser ved 7-tida til NTB søndag morgen at rundt 18 000 kunder berørt av strømbrudd forårsaket av uværet.

- Søndag morgen vil vi ha mye mannskap og utstyr ute for å feilsøke og feilrette, opplyser BKK videre.

Kommunikasjonsdirektør i kraftselskapet, Tony Nundal sier til TV 2 søndag morgen at ekstremværet har gjort svært store skader, men at de ikke ser det totale omfanget før det har blitt lyst. BKK vurderer å gå opp med helikopter for å få oversikt. Selskapet tidoblet mannskapsstyrken mens Nina herjet på sitt verste.

Jobber på spreng Agder Energi meldte klokka 23 lørdag kveld om 15.000 strømløse kunder, men dette tallet sank sakte, men sikkert mens kraftselskapets mannskaper jobbet på spreng med å reparere ødelagte linjer og feil. Ved 7-tiden søndag morgen var antall kunder uten strøm nede i drøye 3.100.

Lik Dagbladet på Facebook.