Orkanen vokser på vei mot USA

Ophelia slår snart inn over Nord-Carolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Ophelia skaper frykt blant innbyggerne langs sørøstkysten av USA. I over ei uke har den ligget og lurt ute i havet, men nå nærmer hun seg land.

Onsdag formiddag økte orkanens gjennomsnittlige vindstyrke i løpet av kort tid fra 120 til 130 kilometer i timen, melder nyhetsbyrået AP.

I tillegg til vinden ble kysten rammet av et voldsomt regnvær. Stormen rev med seg trafikkjegler og jagde fotgjengere i sikkerhet. Det er ventet at orkanangrepet vil vare i to dager, og meterologene spår at nedbøren i visse områder vil bli opp mot 380 mm, noe som kan forårsake flommer og oversvømmelser. Til sammenlikning er norgesrekorden fra 1940 på 230 millimeter nedbør.

Myndighetene har beordret evakuering av utsatte øyer og lavtliggende områder langs kysten. Et stort antall mennesker i områdene rundt har også pakket sammen og flyktet fra naturkreftene.

Guvernør i Nord-Carolina Mike Easley ber befolkningen om å komme seg ut av områdene der orkanen er ventet å treffe.

- Hvis dere ikke har oppfattet advarselen ennå, la meg gjøre det helt klart nå: Ophelia er en farlig storm, sa Easley onsdag kveld og ba personer i flomutsatte områder om å evakuere boligene sine.

- Vi ber og bønnfaller dem om å gjøre det fordi det vil bli vanskelig å få dem ut senere, sa guvernøren.

Orkanen beveget seg onsdag kveld mot land med en fart på ti kilometer i timen, og det er ventet at den vil vokse seg enda kraftigere før stormsenteret treffer kysten av Nord-Carolina i løpet av torsdag.

OPHELIA: Satellittbildet viser orkanen slik den var for noen dager siden. Foto: SCANPIX/REUTERS
OPHELIA: Satellittbildet viser orkanen slik den var for noen dager siden. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Evakuerer

USAs nasjonale orkansenter har sendt ut orkanvarsel for den 44 mil lang kyststripa mellom Georgetown i Sør-Carolina og Oregon Inlet i Nord-Carolina. De to statene har nesten sammenhengende sandstrand mot Atlanterhavet og er praktisk talt uten skjærgård.

- Vi regner med at strandområdene får real juling, sier guvernør Mike Easley til Times Online.

I tillegg har Det nasjonale direktoratet for katastrofeberedskap (FEMA) sendt 200 mann til delstaten. Direktoratet ble hudflettet etter Katrina-orkanen, og tør ikke lenger undervurdere en orkan. 

Meteorologene understreker at Ophelia - som alle andre orkaner - er uforutsigbar, men de tror hun vil herje et døgn langs kysten før hun snur og beveger seg ut i Atlanterhavet igjen.

380 millimeter regn

I løpet av onsdag kom det over 150 millimeter nedbør på kysten, og vinden ble stadig kraftigere.

- Vi vil definitivt få flom, ikke bare langs kysten, men også i lavtliggende områder der elvene vil gå over sine bredder, sier guvernør Easley.

Bølgehøyden er ventet å bli over tre meter når orkanen når land. Onsdag ble en surfer meldt savnet utenfor Sør-Carolina, men været har satt en stopper for leteaksjonen.

Massive strømbrudd

Ifølge San Fransisco Gate har uværet allerede ført til at 5800 husstander og forretninger er uten strøm i Nord-Carolina.

På øya Hatteras, som fungerer som en buffer mellom orkanen og kyststripa innenfor, er veier vasket bort av regn og jordras.

Etter Katrinas herjinger i sørstatene føler mange redsel med tanke på å bli truffet av en orkan.

- Vi har fått så stor dose av det på tv, at det er nesten umulig å ikke bli bekymret, sier Roger Kehoe (68), som ferierer i Sør-Carolina, til AP.

Sjuende orkan

Orkansesongen i Atlanterhavet varer fra 1. juni til 30. november. 2005 har for lengst seilt opp som en av de mest aktive sesongene siden registrering startet i 1851.

I gjennomsnitt dannes det ti stormer som er så store at de får egne navn i løpet av én sesong. Dette er den 15. navngitte stormen så langt i år.

Ophelia er den sjuende stormen som har vokst seg til orkan styrke. To av disse har blitt til kjempeorkaner.

Den ene var Katrina, som før hun traff land var en kategori 5-orkan med vind over 249 kilometer i timen. Den andre var Dennis, som i juli slo inn over Florida og Alabama med en vindstyrke på over 230 kilometer i timen.• Fire monsterstormer der ute

SIKRER HJEMMET SITT: Gary Holland fra Radio Island i Nord-Carolina spikret trebord foran vinduene på huset sitt.
FORSMAK: Fire ungdommer på Wrightsville-stranda i Nord-Carolina fikk i dag tidlig en smak av vindstyrken fra Ophelia.
OVERVÅKER OPHELIA: Meteorologer langs hele den amerikanske østkysten følger spent med på orkanen. Bildet viser Chris Collins, som leder en nasjonal værstasjon. Orkaner og store stormer er uforutsigbare, og kan ofte bevege seg i andre retninger enn ekspertene tror.
IKKE VELKOMMEN: Skiltet utenfor motellet på Atlantic Beach i Nord-Carolina gir orkanen klar beskjed.
ENORME REGNMENGDER: Det advares mot opptil 380 millimeter de mest utsatte stedene. Bildet ble tatt i Nord-Carolina i ettermiddag.