HERJER: Orkanen «Irma» er nå på vei mot byen Tampa. På veien har den forårsaket store ødeleggelser. Video: CNN. Vis mer Vis mer

Orkanen Irma

Orkanens øye har truffet land: - Det verste har ikke kommet. Søk ly!

Lokale meteorologer har nå sendt ut tornadovarsel for flere områder ved Floridas østkyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tips oss: Er du i området, eller har blitt nødt til å evakuere? Tips oss på 2400 eller ring 24 000 000. Du kan også sende epost til 2400@dagbladet.no.

I løpet av søndagen har orkanen Irma rammet områder i Sør-Florida. Til nå har det gått hardest utover øyene utenfor Floridas sørspiss og områder ved østkysten.

Guvernøren i Florida advarer tidlig søndag kveld norsk tid innbyggerne i Florida om at de står overfor en «livstruende situasjon».

Han ber innbyggerne holde seg innendørs, selv etter at den verste vinden har passert.

- Stormfloen kommer etter de sterkeste vindene. Ikke tro at stormen er over når vinden løyer. Stormfloen vil flomme inn og kan drepe deg, sier guvernør Rick Scott, ifølge Sky News.

Orkanen er nå i ferd med å flytte seg nordover, mot blant annet byen Tampa. De har ikke opplevd så kraftig orkan på flere tiår.

- Vi får snart vår egen versjon av helvete, sier ordfører Bob Buckhorn til CNN.

Han sier at personer som befinner seg i evakueringssonene har en eller to timer på å komme seg ut.

Orkanen er på vei mot byen Naples. Der har den nasjonale værtjenesten utstedt en kraftig advarsel. Vannet vil stige raskt.

«Kom dere bort fra vannet», lyder advarselen.

Den voldsomme orkanen har også ført til at mange står uten strøm. Nesten halvannen million strømkunder er for øyeblikket uten strøm.

To personer er bekreftet drept etter en trafikkulykke i forbindelse med stormen. Begge to jobbet i politiet.

Strømløs: Minst 750 000 hjem og forretninger har mistet strømmen som følge av Irmas herjinger. Det tilsvarer 16 prosent av Sør-Floridas strømkunder. Foto: Joe Raedle / AFP / NTB Scanpix
Strømløs: Minst 750 000 hjem og forretninger har mistet strømmen som følge av Irmas herjinger. Det tilsvarer 16 prosent av Sør-Floridas strømkunder. Foto: Joe Raedle / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere har minst 25 personer omkommet i forbindelse med orkanens herjinger på de karibiske øyer.

Den nasjonale værtjenestens (NWC) kontor i Miami har nå sendt ut et tornadovarsel for flere områder ved Floridas østkyst. Videre advarer de om at personer i høye bygninger kan oppleve vindkast som nærmer seg en hastighet på 160 kilometer i timen.

Situasjonen har blitt såpass alvorlig at nødetatene ved Miami Beach ikke lenger er i stand til å redde de som måtte trenge det. På Twitter skriver de at de vil være utilgjengelig til de kraftige vindkastene fra orkanen Irma gir seg.

Miami: Lokale meteorologer har sendt ut tornadovarsel for områder ved Floridas østkyst. Slik ser Miami ut nå. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
Miami: Lokale meteorologer har sendt ut tornadovarsel for områder ved Floridas østkyst. Slik ser Miami ut nå. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Omtrent klokka 13.00 norsk tid melder NWC at orkanen Irmas nordlige øyevegg har nådd nedre deler av Florida Keys - øyene utenfor Floridas sørspiss. Klokka 15.00 opplyser de om at flere av øyene ligger i orkanens øye.

- Alle i Florida Keys: Huk dere ned. De verste vindkastene har ennå ikke kommet, advarer de lokale meteorologene på Twitter.

NWC advarer om at hvis vinden roer seg, så er det fordi området befinner seg i orkanens øye.

- Vindkastene vil snu brått og kraftig. Hold dere inne, skriver NWCs lokale kontor i Key West.

Tidligere i dag kom det første offisielle varselet om ekstremvind i Florida Keys. Søndag morgen opplyste de lokale meteorologene i Florida Keys om at havnivået har steget til 60 centimeter over normalen.

Flere meteorologer anser store bølger som den farligste følgen av en orkan, og NWCs i Miami melder at det er en betydelig fare for at livstruende og katastrofale bølger vil forekomme i utsatte områder. CNN melder at bølgene i Sør-Florida kan bli opp mot 4,6 meter høye.

Beskytt deg

«Ikke gå ut. Huk deg ned. Kom deg til et rom uten vinduer. Ta på deg sko. Bruk det som må til for å beskytte deg fra flygende objekter: Puter, pledd, hjelmer, madrasser og liknende.»

Slik forberedte meteorologene de gjenværende innbyggerne på de kraftigste vindkastene.

CNN har vært i kontakt med Chris Kasper hos NWCs kontor i Key West. Han sier at de målinger viser at de ekstreme vindkastene trolig vil vare til søndag kveld.

- Det er for seint å evakuere nå, kom dere opp i andreetasje. Har dere ikke en andreetasje, gå til en nabo som har, sier politisjef på Marco Island, Al Schettino til CNN.

Natt til søndag ble orkanen nok en gang oppjustert til orkankategori 4. I morgentimene søndag melder CNN at vindkastene har økt kraftig, og de kraftigste måles nå til en vindhastighet på 257 kilometer i timen.

Oversvømmelser: Det meldes om oversvømmelser i de vestligste områdene av Florida Keys. Havnivået skal være 60 centimeter høyere enn normalt. Foto: Gaston De Cardenas / AFP / NTB Scanpix.
Oversvømmelser: Det meldes om oversvømmelser i de vestligste områdene av Florida Keys. Havnivået skal være 60 centimeter høyere enn normalt. Foto: Gaston De Cardenas / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Redd barna advarte lørdag om at mer enn fire millioner barn kan være i fare for å bli rammet av orkanen Irma.

Flere prognoser viste tidligere at Irma var på vei rett mot Miami, men orkanen la seg på en mer vestlig kurs enn først antatt. Derfor ber organisasjonen om at foreldre i området gjør alt i sin makt for å evakuere barna som er igjen.

- Orkaner som Irma utgjør flere trusler for barn - ikke bare at de kan bli skadet, men også at de kan bli separert fra foreldrene sine og påføres varige psykiske skader, sier administrerende direktør i Redd Barna i USA, Carolyn Miles.

Masseevakuering

Siden fredag har 6,5 millioner mennesker blitt oppfordret til å evakuere fra de orkantruede områdene. Det har ført til en masseflukt som har skapt køer langs veiene, i matbutikkene og ved bensinstasjoner.

Varsel: Dette er den nyeste oversikten som viser en oversikt over hvor det er sendt ut orkanvarsel. Områdene er markert med rødt. Foto: NHC
Varsel: Dette er den nyeste oversikten som viser en oversikt over hvor det er sendt ut orkanvarsel. Områdene er markert med rødt. Foto: NHC Vis mer

Gymsaler har også blitt tatt i bruk som evakueringssenter, for å gi et tilbud til dem som ikke har noen å reise til.

På nåværende tidspunkt har mer enn én million hjem og forretninger mistet strømmen i Florida.

ØDELEGGELSER: «Irma» tok med segvindkast på 257 km/t og har sørget for store mengder vann i Miami. Nå er orkanen på vei mot Florida. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere viste flere prognoser at orkanen var på vei rett mot Miami, men orkanen har lagt seg på en mer vestlig kurs enn først antatt. Noe som er dårlig nytt for dem som bor langs vestkysten av Florida.

22 har mistet livet

De siste dagene har orkanen herjet med flere karibiske øyer, og minst 22 personer er bekreftet døde. Natt til lørdag nådde den Cuba med en høyeste vindhastighet på 253 kilometer i timen, noe som plasserte den i den kraftigste orkankategorien - kategori 5.

Krafitg: Vindkastene har økt kraftig på vei inn mot Florida Keys. Nå er den høyeste vindhastigheten målt til å ligge på 257 kilometer i timen. Foto: Gaston De Cardenas / AFP / NTB Scanpix
Krafitg: Vindkastene har økt kraftig på vei inn mot Florida Keys. Nå er den høyeste vindhastigheten målt til å ligge på 257 kilometer i timen. Foto: Gaston De Cardenas / AFP / NTB Scanpix Vis mer

På vei mot sørspissen av Florida dempet den seg og var på et tidspunkt nede i orkankategori 3. Men har hele tiden vært ventet å ta seg opp igjen før den når fastlandet.

Befolkningen i Florida har også tidligere sett hvor mye ødeleggelse ekstreme naturkrefter kan føre til. For i 1992 ble de rammet av kategori 5-orkanen Andrew, som på den tiden ble den mest kostbare orkanen i amerikansk historie. I tillegg til kostnadene mistet 65 mennesker livet.