Orkankrigeren

President uten miljøpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SUPERDOMEN i New Orleans kjemper rundt 30 000 flomrammede flyktninger for å holde ut til hjelpestyrker får dem i sikkerhet. Orkanen Katrina er den største katastrofen i USA siden terrorangrepene 9. september 2001. Ødeleggelsene minner om tsunamien i Sør-Asia, og i Rosehagen foran Det hvite hus sto president George W. Bush onsdag, og holdt en av sitt livs verste taler, ifølge gårsdagens lederartikkel i The New York Times. Og da mener avisa verst i betydningen utilgivelig hjelpeløs. Etter at orkanens herjinger hadde knust alt som kom i dens vei og drept for fote, ramset presidenten opp lista over hjelpen som er underveis, tepper, lastebiler, medisiner, generatorer, mat og gud vet hva, i stedet for å gripe øyeblikket og uttrykke hva det amerikanske folket nå føler, når katastrofen har rammet igjen.

MENS VERDEN kunne følge med på direktesendt TV, på hvordan talløse hjemløse i Sørstatene fortsatt er på desperat flukt fra naturkreftene, valgte Bush etter en flytur over de ødelagte områdene å meddele sine landsmenn og kvinner at, vel, det så ille ut. Men, som han la til med et litt malplassert smil, folk måtte bare sende cash og melde seg som frivillige til Røde Kors. Dette skulle USA komme styrket ut av. Ikke bare et fattig språk, altså, men en lei demonstrasjon av hvor dårlig landets president makter å uttrykke at han faktisk forstår hva som har skjer rundt ham. For mens Bush på autopilot gjorde rede for logistikken, rapporterte mediene om anarki og lovløse tilstander i orkanens fotefar.

SUPERDOMEN i New Orleans, et stadion som dekker 204 mål, er bl.a. forvandlet til noe som kanskje mest av alt likner de «etter sivilisasjonen brøt sammen»-tilstandene vi møtte på 80-tallet i «Mad Max»-filmene som foregår etter den store atomkrigen. Rapportene om plyndringene og voldtektene i den kloakkstinkende bygningen der folk har bevæpnet seg med automatvåpen, framkaller fjerne Hollywood-bilder fra råskapen i The Thunderdome, et fiktivt og konstruert helvete for gladiatorer og bødler i det postsivilisatoriske samfunnet - på film. I Rosehagen lover presidenten sitt folk at det nok vil gå bra til slutt.

SELVFØLGELIG vil USA sette alle sine ressurser inn for å redde alle og alt som kan reddes. Det er ingen grunn til å tvile på at de fysiske sporene etter ødeleggelsene gradvis vil slettes og erstattes av nytt liv, ny infrastruktur og minnesmerker. Derfor skal vi huske at Bush-administrasjonen ikke erkjenner forekomsten av global oppvarming som ekspertene hevder vil forårsake hyppigere og kraftigere orkaner i framtida. Det er ikke terrorister, men USAs egne folkevalgte som har redusert tiltakene mot oversvømmelse i den rammede regionen og unnlatt å bevare våtmarker og natur som fungerer som barrierer mot kreftene i orkanen. Følgelig må den som kriger mot orkaner i det minste signere Kyoto-avtalen.