Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ørkenreven

Navn: Kjell Magne Bondevik Alder: 51 Yrke: Statsminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er makt i de foldete hender. Det blir demonstrert på Kristelig Folkepartis landsmøte i Bergen denne helga. Og hele landsmøtet vet de kan takke Kjell Magne Bondevik for å ha brakt dem ut av ørkenen.

Og selv Moses hadde blod på hendene, så det blir neppe mange som hever røsten mot Bondevik og Vollebæks uforbeholdne deltakelse i NATOs angrep på Jugoslavia. Bondevik vil tvert imot bli møtt med omtanke og varme fordi han og hans familie er blitt truet på livet, og fordi de minst av alt ønsker ham sjukmeldt for depressive reaksjoner en gang til. For de ser at halvannet år som statsminister har gjort ham fem år eldre.

Landsmøtedelegatene er vant til å komme sammen som et miniparti på sju- åtte prosent, og vedta meningsløse resolusjoner for barnefamilier og kristendomsfag i skolen. Nå sitter Bedehus-Norge samlet i Bergen og føler at de for første gang har noe de skulle ha sagt. 60 prosent av velgerne mener Bondevik gjør en god jobb, og han vet inderlig godt at akkurat nå kan han bare felles av egne feilgrep.

Redselen for å gjøre tabber og frykten for kritikk er kanskje Bondeviks akilleshæl. Ordentlig, kristelig og pertentlig. For han vil ikke gjøre noe galt. Og når det går galt med bombing eller økonomi, møter han alle angrep med sin litt såre røst og føler seg forurettet over at noen i det hele tatt kunne tenke noe vondt om ham.

Trygve Bull sa en gang at hvis Kåre Kristiansen ble statsminister, ville Norge være kurert for borgerlige regjeringer til evig tid. Han så kanskje ikke denne politiske broileren fra Molde som utmanøvrerte Kristiansen i en rå maktkamp om Kristelig Folkepartis sjel og toppverv. Statssekretær hos Korvald som 25-åring. Stortingsrepresentant året etter og en ørkenrev i politikken i snart 30 år. Ung og lovende så lenge at han var i ferd med å trekke seg da gjennombruddet kom.

Men da han fikk Norge på et fat av Jagland, grep han sjansen med en enestående vilje til makt. Og så kan Petersen og Jagland gjerne si at Bondevik må danse etter deres pipe, for Bondevik vet at posisjon er makt og opposisjon avmakt. Og har utmanøvrert begge to. Han drømmer heller ikke om å bli biskop med det første. Han drømmer bare om fortsatt makt, om et fortsatt lykkelig liv med kona Bjørg, og kanskje at han i Himmelen blir spillende trener for Molde FK.