Ørkenroser, hemmelige middager og superlobbyisten med frakk og limousin

Slik planter de saker om despoten som «elsker sitt folk».

DELER UT MAT: Dette bildet av en «engasjert» fru Assad offentliggjorde det syriske regimet 4. august i år - mens borgerkrigen raste som verst. Foto: AFP / NTB scanpix
DELER UT MAT: Dette bildet av en «engasjert» fru Assad offentliggjorde det syriske regimet 4. august i år - mens borgerkrigen raste som verst. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrias despot Bashar al-Assad har utfordret president Barack Obama til PR-krig på Obamas hjemmebane.

Bashar al-Assad har gitt et intervju med den erfarne TV-journalisten Charlie Rose.

Nylig ga Assad et intervju også til franske Le Figaro. Valget av medier er helt sikkert ikke tilfeldig: Frankrike har vært blant de aller ivrigste etter å angripe Syria, og Obama forsøker akkurat nå å overbevise kongressen og amerikanske velgere om at USA bør gå til militære angrep mot landet.

Det er ikke kjent hvem som har satt ut intervjuene og fått journalistene inn i krigsherjede Damaskus. Men Assads regime har lange tradisjoner for å bruke PR aktivt for å vaske fasaden sin.

«En rose i ørkenen» Det vekket harme da det respekterte motemagasinet Vogue i mars 2011 slo opp fru Assad under tittelen «A rose in the desert» og framhevet hennes lange lemmer, intellekt, karriereambisjoner og skarpe hjerne. Problemet var at regimet i Syria samtidig brukte like skarpe våpen mot sine egne borgere.

Også anerkjente Huffington Post hyllet fru Assad på redaksjonell plass: bildene er nå fjernet, men tittelen «Asma Al Assad: Syria's First Lady And All-Natural Beauty (SLIDESHOW)» ligger fortsatt ute.

Det var PR-byrået Brown Lloyd James (BLJ) som sto bak begge to. Fru Assad skal ha betalt BLJ 5000 dollar i måneden, ifølge Al Arabiya.

Journalisten som skrev den famøse Vogue-saken angret seg tilsynelatende kraftig etterpå, og har siden den gang ført i pennen en Newsweek-reportasje hun blant annet omtaler fru Assad som «førstedama fra helvete».

Bekreftet Lekket e-postkorrespondanse publisert blant annet hos Politico og Foreign Policy viser det som skal være e-postkorrespondanse mellom PR-byrået og Fares Kallas - en av Asma al-Assads nærmeste rådgivere - om regimets PR-strategi.

VAKKER: Asma al-Assad har vært en PR-gave til det syriske regimet. Foto: AFP / NTB scanpix
VAKKER: Asma al-Assad har vært en PR-gave til det syriske regimet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Da det smalt for alvor i Damaskus skal BLJ ha insistert overfor Assad-regimet at fru Assad måtte ut i mediene:

- Det vil være iøynefallende hvis en offentlig person så populær, dyktig og som Hennes Eksellense ikke viser seg i en så kritisk stund som dette, rådet byrået.

Da e-postkorrespondansen ble kjent gjennom Wikileaks hevdet BLJ i en uttalelse at de ikke hadde fått betalt for PR-hjelpen, og at selskapet så på oppdraget som «en siste liten-innsats for å prøve å få til en fredelig løsning på konflikten i Syria».

Plantet intervjuer Overfor Al Arabiya bedyret også selskapet at de jobbet for det syriske regimet før regimet «heller reddet seg selv enn landet sitt», «mens Syria ennå hadde potensial til å bli et land og regne med i Midtøsten».

Brown Lloyd James har tidligere tatt på seg oppdrag blant annet for Muammar Kadhafi - og bekrefter på sine hjemmesider at de var svært delaktige da Qatar sikret seg fotball-VM i 2022, en avgjørelse som er blitt massivt kritisert fra flere hold.

- Vi jobbet med sentrale journalister innenfor sport og nyheter i sentrale land, sikret viktige intervjuer og fikk satt ut artikler i nyhets- og handelsmedier, oppgir byrået selv.

- Elsker sitt folk To personer som også har vært sentrale i å bedre omdømmet til Bashar al-Assad er ifølge New York Times far og datter Jaafari. Bashar og Sheherazad. Bashar Jaafari er Syrias FN-ambassadør. Datteren Sheherazad har jobbet som kommunikasjonsrådgiver for Bashar al-Assad og hospitert hos Brown Lloyd James.

I en Wiki-lekket epost som The Guardian har publisert skriver Jaafari til BLJ-topp Mike Holtzman:

- Jeg har alltid sagt at dette er en mann som elsker sitt folk.

GLANSBILDE: I PR-verdenen bruker ikke Assad-familien tiden sin på å drepe sine egne. Heller serverer de fattigfolk middag... Foto: SANA / AFP / NTB scanpix
GLANSBILDE: I PR-verdenen bruker ikke Assad-familien tiden sin på å drepe sine egne. Heller serverer de fattigfolk middag... Foto: SANA / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er stolt av deg. Jeg skulle ønske jeg var der så jeg kunne hjelpe deg, svarte Holtzman.

Han har ikke ønsket å kommentere e-posten seinere.

Booket intervju Det var gjennom Jaafari-familien at den erfarne journalisten Barbara Walters kunne sikre sitt intervju med Bashar al-Assad, som gikk på lufta i desember 2011.

Hun forklarte i New York Times hvordan hun hadde brukt seks år på å bygge troverdighet hos Bashar Jaafari - noe som inkluderte en middag i Jaafaris hjem.

Walters' intervju ble imidlertid ingen PR-seier for Assad - Walters stilte despoten svært kritiske spørsmål.

Sheherazad Jaafari skal også ha booket intervjuer med tyske, franske og andre amerikanske medier.

Djevelens lobbyist Assad-familien har også benyttet PR-selskaper lenge før dette:

New Republic og In The Capital beskriver begge hvordan den nå avdøde superlobbyisten Edward von Kloberg III - kjent for å holde storslagne fester, og farte rundt i Washington, kappekledd i limousin - jobbet for Bashars pappa Hafez al-Assad.

Kloberg hadde en kundeliste som ellers besto av både Saddam Hussein, Idi Amin, Mobutu Sese Seko og Nicolae Ceausescu - og magasine Spy lokket Klober i en nokså illustrativ felle i 1992: En journalist fra magasinet utga seg for å være en nynazistleder som jobbet for at Tyskland skulle ta over Polen. Kloberg tok gjerne jobben - mot en million dollar i honorar. To år seinere ble samarbeidet med Assad avviklet.

GLANSBILDE 2: ...hjelper til med å dele ut nødhjelp... Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix
GLANSBILDE 2: ...hjelper til med å dele ut nødhjelp... Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Shame is for sissies, skal von Kloberg ha uttalt.

GLANSBILDE 3: ...og besøker kreftpasienter på sykehuset. Foto: Sana / AFP / NTB scanpix
GLANSBILDE 3: ...og besøker kreftpasienter på sykehuset. Foto: Sana / AFP / NTB scanpix Vis mer